UE propune relaxarea restricțiilor pentru turiștii vaccinați

  • 03 Mai 2021 13:17
UE propune relaxarea restricțiilor pentru turiștii vaccinați

Comisia Europeană recomandă ca cetățenilor străini vaccinați complet împotriva coronavirusului și celor care provin din țări unde situația epidemiologică este una bună, să li se permită să călătorească pe teritoriul Uniunii Europene fără restricții suplimentare, transmite Reuters, citată de Agerpres.

„Comisia (Europeană) propune să se permită intrarea în Uniunea Europeană din motive neesențiale nu doar pentru toate persoanele care provin din țări cu o situație epidemiologică bună, ci și pentru toți cei care au primit ultima doză recomandată a unui vaccin autorizat în UE”, a informat executivul european într-o declarație.

„Aceasta ar putea fi extinsă la vaccinuri care au trecut de procesul de listare al OMS pentru folosirea de urgență. În plus, Comisia propune ridicarea pragului referitor la numărul noilor cazuri de COVID-19 folosit pentru a stabili lista țărilor pentru care pot fi autorizate toate tipurile de călătorii”, se mai menționează în declarația executivului european, care adaugă că acest lucru ar trebui să ducă la extinderea listei respective.

În prezent, blocul celor 27 de state membre permite cetățenilor din șapte țări să vină în vacanță sau să călătorească din rațiuni neesențiale în UE.

Totodată, UE lucrează la introducerea unui sistem de pașapoarte de vaccinare care va ușura călătoria pentru cei inoculați sau care poate dovedi că ei au trecut recent prin boală și sunt astfel considerați imunizați.

„Frână de urgență” împotriva noilor variante de coronavirus

Pentru a limita riscul "importării" de noi variante de coronavirus, Comisia a oferit totodată o nouă "frână de urgență" care ar permite introducerea rapidă a unor restricții de călătorie pentru țările în care situația epidemiologică se deteriorează sever.

Statele membre ale UE urmează să înceapă marți discutarea propunerii, fiind nevoie de acordul lor pentru ca măsura să poată fi pusă în aplicare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău