UE prelungește cu șase luni sancțiunile economice împotriva Rusiei din cauza destabilizării Ucrainei

  • 12 Iulie 2021 12:40
UE prelungește cu șase luni sancțiunile economice împotriva Rusiei din cauza  destabilizării Ucrainei

Consiliul UE a decis luni, 12 iulie, să prelungească cu încă șase luni, până la 31 ianuarie 2022, sancțiunile care vizează anumite sectoare economice ale Federației Ruse, potrivit unui comunicat citat de caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, decizia Consiliului urmează celei mai recente evaluări a stadiului de punere în aplicare a acordurilor de la Minsk – prevăzută inițial până la 31 decembrie 2015 – în cadrul Consiliului European din 24-25 iunie 2021. Cu această ocazie, liderii UE au solicitat Rusiei să își asume pe deplin responsabilitatea de a asigura punerea în aplicare integrală a acordurilor de la Minsk, aceasta fiind condiția esențială pentru orice schimbare substanțială a poziției UE. Având în vedere faptul că aceste acorduri nu sunt pe deplin puse în aplicare de Rusia, liderii UE au decis în unanimitate să prelungească sancțiunile economice în vigoare împotriva acestei țări.

Sancțiunile economice au fost introduse pentru prima dată la 31 iulie 2014, ca răspuns la acțiunile Rusiei de destabilizare a situației din Ucraina. Acestea au fost consolidate în septembrie 2014, iar în martie 2015, Consiliul European a convenit să lege durata lor de punerea în aplicare completă a acordurilor de la Minsk.

Sancțiunile limitează accesul la piețele primare și secundare de capital din UE pentru anumite bănci și societăți rusești și interzic formele de asistență financiară și de brokeraj față de instituțiile financiare rusești. Măsurile interzic, de asemenea, importul, exportul sau transferul direct sau indirect al tuturor materialelor de apărare și instituie o interdicție pentru bunurile cu dublă utilizare pentru uz militar sau pentru utilizatorii finali militari din Rusia. Sancțiunile limitează și mai mult accesul Rusiei la anumite tehnologii sensibile care pot fi utilizate în sectorul energetic rusesc, de exemplu în producția și explorarea petrolului.

Pe lângă sancțiunile economice, UE a instituit diferite tipuri de măsuri ca răspuns la anexarea ilegală de către Rusia a Crimeei și a orașului Sevastopol și la destabilizarea deliberată a Ucrainei. Acestea includ: măsuri diplomatice, măsuri restrictive individuale (înghețarea activelor și restricții de călătorie) și restricții specifice privind relațiile economice cu Crimeea și Sevastopolul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău