UE prelungește cu încă un an sancțiunile asupra Rusiei pentru anexarea ilegală a Crimeei
-
20 Iunie 2022 12:52
Consiliul European a decis astăzi, 20 iunie, să prelungească sancțiunile introduse de UE ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă, până la 23 iunie 2023.
Măsurile restrictive în vigoare în prezent au fost introduse pentru prima dată în iunie 2014 și includ interdicții care vizează importurile în UE de produse originare din Crimeea sau Sevastopol anexate ilegal, precum și investițiile în infrastructură sau financiare și serviciile turistice din Crimeea sau Sevastopol anexate ilegal. În plus, exporturile de anumite bunuri și tehnologii către societăți din Crimeea sau pentru a fi utilizate în Crimeea anexată ilegal în sectoarele transporturilor, telecomunicațiilor și energiei sau pentru prospectarea, explorarea și producția de petrol, gaze și resurse minerale fac, de asemenea, obiectul restricțiilor UE, scrie Calea Europeană.
După cum a afirmat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, în declarația sa în numele UE din 25 februarie 2022, la opt ani de la anexarea violentă și ilegală a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă, UE nu recunoaște și continuă să condamne anexarea ilegală a peninsulei Crimeea ca fiind o încălcare gravă a dreptului internațional. UE rămâne ferm în angajamentul său față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și este dedicată punerii în aplicare depline a politicii sale de nerecunoaștere.
Rusia a încălcat și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei prin războiul său de agresiune neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, pe care UE continuă să îl condamne în termenii cei mai fermi posibil. Aceasta îndeamnă Rusia să înceteze imediat atacurile sale nediscriminatorii împotriva civililor și a infrastructurii civile și să își retragă imediat și necondiționat toate trupele și echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei, în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.
Uniunea Europeană este de neclintit în angajamentul său de a ajuta Ucraina să își exercite dreptul inerent de autoapărare împotriva agresiunii rusești și de a construi un viitor pașnic, democratic și prosper. De asemenea, rămâne angajată să continue să susțină capacitatea Ucrainei de a-și apăra integritatea teritorială și suveranitatea.