UE pregătește sancțiuni împotriva firmelor chineze care ajută Rusia în război

  • 08 Mai 2023 11:55
UE pregătește sancțiuni împotriva firmelor chineze care ajută Rusia în război

Țările membre ale Uniunii Europene vor discuta săptămâna aceasta sancțiuni împotriva unor companii chineze care vând Rusiei echipamente ce pot fi utilizate pentru armament, scrie duminică ziarul Financial Times, citat Agerpres.

Conform pachetului de măsuri la care a avut acces cotidianul britanic, pe lista entităților care ar putea fi sancționate figurează șapte firme din China - două din partea continentală a țării (3HC Semiconductors și King-Pai Technology) și cinci din Hong Kong (Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry și Alpha Trading Investments).

Dintre acestea, unele sunt supuse unor sancțiuni din partea Statelor Unite; americanii consideră de exemplu King-Pai un furnizor pentru mai multe entități din complexul militar-industrial rus.

Deocamdată, Comisia Europeană nu a comentat informațiile.

Ministerul de Externe de la Beijing a reacționat luni prin purtătorul de cuvânt Weng Wenbin, avertizând că, dacă sancțiunile europene vor intra în vigoare, China va acționa cu fermitate pentru a-și apăra interesele. Oficialul a declarat că țara sa se opune oricăror măsuri care folosesc relațiile ruso-chineze ca pretext pentru perturbarea cooperării comerciale.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, acum un an și două luni, UE a adoptat zece pachete de sancțiuni împotriva unor persoane și companii din Rusia, provocând dificultăți economice și îngreunând finanțarea războiului numit de președintele rus Vladimir Putin "operațiune militară specială". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău