UE: Organizații pentru drepturile omului cer interzicerea supravegherii biometrice în masă

  • 17 Februarie 2021 10:50
UE: Organizații pentru drepturile omului cer interzicerea supravegherii biometrice în masă

Un grup de organizații pentru drepturi civile și digitale au lansat miercuri o petiție prin care vor să sporească presiunea asupra Uniunii Europene pentru a interzice supravegherea biometrică în masă, în perspectiva adoptării legislației europene privind inteligența artificială, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Instrumente de supraveghere precum sistemele de recunoaștere facială au provocat temeri legate de riscuri privind confidențialitatea și drepturile fundamentale și îngrijorarea că ele ar putea fi exploatate de regimurile opresive pentru a încălca drepturile omului.

În primul trimestru al acestui an, Comisia Europeană intenționează să anunțe o propunere legislativă privind inteligența artificială, ce ar urma să acopere sectoare precum sănătatea, energia, transporturile și părți ale sectorului public.

Grupul, format din Civil Liberties Union for Europe, Reclaim Your Face, European Digital Rights, Privacy International și alte aproximativ 26 de organizații, a avertizat în legătură cu pericolul reprezentat de informațiile biometrice capturate de camerele CCTV și de tehnologia de recunoaștere facială.

Această coaliție de organizații, care își propune să strângă cel puțin 1 milion de semnături, pentru a putea lua parte în mod direct la procesul legislativ (prin mecanismul inițiativei cetățenești europene, n.red.), a colectat deja dovezi despre abuzuri ample și sistemice comise în Europa în legătură cu informațiile biometrice ale persoanelor.

''Este vorba despre controlul fiecărei persoane asupra propriului viitor'', a explicat Orsolya Reich, reprezentantă a organizației Civil Liberties Union for Europe. Supravegherea biometrică în masă va strânge mai multe date despre mai multe persoane în aceste sisteme și va face aceste practici chiar mai răspândite și nocive'', a adăugat ea. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău