UE 'nu a fost informată' despre pactul de securitate încheiat între Statele Unite, Marea Britanie și Australia și 'va analiza repercusiunile acestuia'

  • 16 Septembrie 2021 15:42
UE 'nu a fost informată' despre pactul de securitate încheiat între Statele Unite, Marea Britanie și Australia și 'va analiza repercusiunile acestuia'

Uniunea Europeană 'nu a fost informată' despre pactul de securitate pentru zona indo-pacifică încheiat între Statele Unite, Marea Britanie și Australia, și 'va analiza repercusiunile acestuia', au declarat joi doi dintre purtătorii de cuvânt de la Bruxelles, transmite AFP, potrivit Agerpres.

'Uniunea Europeană nu a fost informată despre acest proiect și suntem în contacte pentru a înțelege această alianță', a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell.

Borrell urmează să prezinte joi după-amiază strategia UE pentru regiunea indo-pacifică.

Conform purtătorului său de cuvânt, 'va fi realizată o analiză a situației și a repercusiunilor acestei alianțe, iar viitoarea reuniune a miniștrilor de externe din UE, prevăzută la 18 octombrie la Luxemburg, oferă o oportunitate pentru o discuție cu privire la această alianță'.

Prima consecință a pactului AUKUS este ruperea de către Australia a unui important contract pentru furnizarea de submarine convenționale din Franța, în favoarea submarinelor nucleare concepute cu ajutorul SUA și al Marii Britanii.

Parisul și-a manifestat nemulțumirea și a adus acuzații serioase împotriva președintelui american Joe Biden.

'Este, într-adevăr, spus fără ocolișuri, o lovitură în spate', s-a indignat șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, la postul de radio France Info. Președintele 'Biden a luat o decizie brutală', a adăugat el. 'Noi am stabilit cu Australia o relație de încredere. Această încredere a fost trădată', a mai spus ministrul francez.

Întrebată despre consecințele mâniei Franței asupra negocierilor în curs între UE și Australia vizând încheierea unui acord de liber-schimb, Comisia Europeană a reacționat cu prudență. 'Nu va exista un efect imediat asupra discuțiilor și a relațiilor cu Australia', a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Comisiei, Dana Spinanț.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău