UE | Miniștrii de externe și ai apărării au adoptat noua politică de apărare comună

  • 21 Martie 2022 19:55
UE | Miniștrii de externe și ai apărării au adoptat noua politică de apărare comună

Miniștrii afacerilor externe și ai apărării din Uniunea Europeană au adoptat luni, la Bruxelles, o nouă politică de apărare comună care va permite UE să stabilească rapid forțe de reacție rapidă, au declarat surse diplomatice europene pentru DPA.

Noua politică, numită Busola Strategică, va oferi orientări politice și strategice clare cu privire la modul în care UE va aborda chestiunea securității și apărării în următorii 5-10 ani și va consolida rolul Uniunii Europene de furnizor de securitate pentru cetățenii săi, notează Agerpres.

Aceasta va permite UE să acționeze mai rapid și mai decisiv pentru a-și proteja valorile și interesele, precum și să contribuie la pacea și securitatea internaționale.

Ca parte a Busolei Strategice, Uniunea Europeană și-a propus crearea unei forțe de reacție rapidă de până la 5.000 de soldați, restructurând grupurile tactice actuale pe care UE le are din 2007, dar care nu au fost utilizate niciodată.

Forța de reacție rapidă urmează să fie operațională în 2025.

Noua politică de apărare comună ar urma să fie validată de liderii statelor UE care se reunesc în cadrul Consiliului European joi și vineri la Bruxelles. Aceștia vor discuta despre securitate și apărare, pe baza Declarației de la Versailles și ținând seama de noua situație în materie de securitate din Europa.

În acest context, liderii UE vor analiza modul în care UE ar putea să acționeze mai rapid și mai decisiv atunci când se confruntă cu crize, apărându-și în același timp interesele și protejând cetățenii. Aceștia vor discuta, de asemenea, despre investiții în domeniul apărării și instrumente de finanțare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău