UE | Macron propune o reformă a spațiului Schengen pentru o mai bună protejare a frontierelor în fața migrațiilor
-
09 Decembrie 2021 19:17
Președintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o Europă care 'să știe să-și protejeze frontierele' în fața crizelor migratorii, el schițând o serie de reforme, printre care cea a spațiului Schengen, pe care le va avea în vedere viitoarea președinție franceză a Consiliului UE, care va începe la 1 ianuarie, transmite AFP, potrivit Agerpres.
'Protejarea frontierelor noastre este o condiție indispensabilă, atât pentru asigurarea securității europenilor, cât și pentru a răspunde provocărilor migrației și a evita dramele pe care le-am trăit', a explicat Macron în conferința de presă în care a prezentat prioritățile Parisului la conducerea Consiliului UE.
El a evocat naufragiul în care și-au pierdut viața 27 de migranți în Canalul Mânecii la sfârșit de noiembrie, dar și criza de la frontiera dintre Polonia și Belarus, unde Europa se vede confruntată cu un 'război hibrid'.
Pentru a evita ca dreptul de azil să fie 'deturnat' în Europa, 'vom iniția sub această președinție o reformă a spațiului Schengen', a declarat Macron, care dorește 'instituirea unui pilotaj politic al Schengen', prin reuniuni regulate ale miniștrilor europeni de resort, spre a se putea 'întări controalele la frontiere' atunci se va considera necesar.
Președintele francez mai propune crearea unor mecanisme de sprijin de urgență în situație de criză la frontiera unui stat membru, care 'trebuie să poată conta pe sprijinul Frontex, dar în aceeași măsură pe ajutorul solidar al statelor membre cu polițiști și jandarmi'.
Macron mai speră să 'facă să avanseze' în cele șase luni ale președinției franceze discuțiile referitoare la Pactul privind migrația și azilul, prezentat în septembrie 2020 de Comisia Europeană și a cărui adoptare se lovește de divizări profunde între Cei 27.
Președintele Franței vizează, astfel, să se ajungă la 'o mai bună organizare în termeni de gestionare a migrațiilor', cu 'voința de a lucra împreună cu țările de origine și cu țările de tranzit pentru a lupta contra traficurilor, a evita aceste fluxuri, a ne proteja frontierele exterioare, a ne armoniza regulile, în special în materie de azil'.