UE: 'Largă majoritate' pentru o propunere de repartizare de solicitanți de azil, anunță ministrul de interne francez

  • 10 Iunie 2022 15:24
UE: 'Largă majoritate' pentru o propunere de repartizare de solicitanți de azil, anunță ministrul de interne francez

O 'largă majoritate' de state ale Uniunii Europene este favorabilă unei propuneri franceze ce prevede angajamentul de a primi solicitanți de azil din țările membre mediteraneene aflate sub presiune migratorie sau, în caz contrar, de a oferi o contribuție financiară, a anunțat vineri ministrul de interne francez, Gérald Darmanin, transmite AFP, potrivit Agerpres.

'Progres major la consiliul miniștrilor de interne cu privire la Pactul pentru azil și migrații: sprijin al unei largi majorități pentru două reglementări pentru întărirea protecției frontierelor UE și un mecanism de solidaritate pentru a ajuta statele membre (aflate) sub presiune puternică', a scris ministrul francez pe Twitter.

El a adăugat că, 'în zilele următoare, președinția franceză (a Consiliului UE) și Comisia vor organiza o reuniune a ''platformei de solidaritate'' create la cererea lui Emmanuel Macron pentru a da o traducere concretă acestui acord istoric'.

Conform proiectului de declarație consultat de AFP, propunerea înaintată miniștrilor de interne europeni, reuniți vineri la Luxemburg, prevede un 'mecanism de solidaritate' cu o durată de un an, care poate fi prelungită.

Statele membre ale UE și spațiului Schengen sunt invitate să se angajeze la relocalizări de solicitanți de azil din statele de primă intrare sau să le acorde acestor țări o contribuție financiară sau în resurse umane, de exemplu.

Textul prevede stabilirea unui număr anual de relocalizări. Pentru primul an, obiectivul este de 10.000, conform mai multor surse europene.

Potrivit lui Gérald Darmanin, 'mai mult de zece țări' sunt dispuse să primească solicitanți de azil în cadrul unor relocalizări. Franța și Germania au precizat deja că se numără printre acestea.

Propunerea franceză vizează să deblocheze spinoasa reformă a politicii în materie de migrație, care se lovește de divizările dintre europeni apărute în timpul crizei din 2015.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău