UE lansează un pachet de măsuri de sprijin pentru R. Moldova, solicitat de Consiliul European la propunerea României

  • 29 Iunie 2023 10:20
UE lansează un pachet de măsuri de sprijin pentru R. Moldova, solicitat de Consiliul European la propunerea României

În urma unei solicitări din partea Consiliului European și după cum a anunțat președinta Ursula von der Leyen la 31 mai la Chișinău, în ajunul summitului Comunității Politice Europene, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă au pregătit un pachet de sprijin pentru Republica Moldova pentru a aborda impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra Moldovei și pentru a apropia țara de Uniunea Europeană, informează CE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

„Republica Moldova s-a poziționat ferm în solidaritate și în apărarea valorilor europene. Și, în ciuda consecințelor enorme pe care războiul de agresiune al Rusiei le are asupra țării, Moldova face pași mari pentru a avansa în viitorul său european. Prin pachetul de măsuri de astăzi, UE arată că suntem alături de Moldova și că vom depune eforturi pentru a accelera integrarea europeană și reformele. Viitorul Moldovei se află în UE”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat:

Pachetul de sprijin pentru Moldova are cinci priorități, care vizează abordarea impactului războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

1) Facilitarea dezvoltării economice și a conectivității prin intermediul Planului de acțiuni prioritare pentru comerț în cadrul DCFTA și al proiectelor emblematice dedicate din cadrul Planului economic și de investiții (PEI). Acestea se concentrează pe sprijinul acordat IMM-urilor, pe comerț, pe eficiența energetică, pe dezvoltarea capitalului uman, precum și pe conectivitate. În cadrul inițiativei „Căile de solidaritate UE-Ucraina”, mecanismul Conectarea Europei (CEF) pentru transporturi va oferi finanțare pentru proiecte care abordează blocajele de la punctele cheie de trecere a frontierei. Această prioritate vizează, de asemenea, abordarea provocărilor cu care se confruntă comunitățile transfrontaliere prin intermediul programelor Interreg consolidate. În cele din urmă, pornind de la recenta realizare a reducerii prețurilor de roaming, lucrăm la un acord de roaming pe termen lung.

2) Sprijinirea reformelor din Moldova prin consolidarea capacității administrative, servicii de consultanță axate pe provocările care apar pe calea extinderii, programe de formare și de sprijin dedicate, precum și prin creșterea participării Moldovei la programele UE, cum ar fi Orizont Europa, Fiscalis, Customs, LIFE și EU4Health.

3) Asigurarea securității energetice a Republicii Moldova prin creșterea producției interne de energie electrică, participarea la mecanismul comun de achiziționare a gazelor naturale al UE, stimularea surselor regenerabile de energie și concentrarea asupra eficienței energetice.

4) Consolidarea securității Republicii Moldova prin acțiuni specifice orientate de dialogul politic și de securitate la nivel înalt; extinderea cooperării prin intermediul misiunii de parteneriat UE în Moldova, recent lansată, al Centrului de sprijin UE-Moldova pentru securitatea internă și gestionarea frontierelor, al Misiunii UE de asistență la frontieră, precum și cu agențiile europene, în special Frontex, Europol, Eurojust și CEPOL; consolidarea sectorului de apărare al Republicii Moldova prin intermediul Facilității europene pentru pace, precum și a securității interne și a gestionării frontierelor prin investiții specifice și furnizarea de echipamente.

5) Combaterea manipulării și a interferenței informațiilor străine, inclusiv a dezinformării, și consolidarea comunicării strategice prin acordarea de sprijin tehnic guvernului moldovean și prin consolidarea capacităților pentru mass-media independente, societatea civilă și tineret, pentru a combate dezinformarea și pentru a comunica în mod activ cu privire la beneficiile integrării în UE.

Ca urmare a propunerii Comisiei din 20 iunie privind revizuirea cadrului financiar multianual (CFM), care include o propunere de înființare a unei facilități pentru Ucraina, aproximativ 600 de milioane de euro din cadrul Instrumentului de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională (NDICI) ar putea fi redistribuite pentru programele din perioada 2024-2027 pentru a spori sprijinul acordat altor țări din vecinătate, inclusiv Moldovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
19
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău