UE lansează procedura de infringement împotriva Londrei, pentru că nu a retras modificările la Acordul Brexitului

  • 01 Octombrie 2020 16:56
UE lansează procedura de infringement împotriva Londrei, pentru că nu a retras modificările la Acordul Brexitului

Comisia Europeană a lansat procedura de infringement la adresa Marii Britanii, pentru că Londra nu a retras modificările unilaterale la Acordul Brexit. Executivul european a trimis, joi, Regatului Unit o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea obligațiilor care îi revin în temeiul Acordului de retragere, în legătură cu noua lege britanică privind piața internă. Statul insular are la dispoziție 30 de zile pentru a răspunde acestei scrisori, informează DIGI24.ro.

"Articolul 5 din Acordul de retragere prevede că Uniunea Europeană și Regatul Unit trebuie să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a asigura îndeplinirea obligațiilor care rezultă din acordul în cauză și să se abțină de la orice măsuri care ar putea pune în pericol realizarea acestor obiective. Ambele părți au obligația de a coopera cu bună-credință în îndeplinirea sarcinilor care rezultă din Acordul de retragere", potrivit unui comunicat al executivului european, notează sursa citată.

În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuție angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus ''atingere gravă încrederii'', subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiției. Legea privind piața internă îi conferă premierului Boris Johnson puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul Regatului Unit în perioada post-Brexit.

"Reprezentanții guvernului Regatului Unit au recunoscut această încălcare, afirmând că obiectivul urmărit este de a permite Regatului Unit să se sustragă în mod permanent obligațiilor care decurg din protocol. Guvernul Regatului Unit nu a retras părțile controversate ale proiectului de lege, în pofida solicitărilor Uniunii Europene.

Procedând astfel, Regatul Unit și-a încălcat obligația de a acționa cu bună-credință, astfel cum se prevede la articolul 5 din Acordul de retragere. În plus, a lansat un proces care – în cazul în care proiectul de lege este adoptat – ar împiedica punerea în aplicare a Acordului de retragere. Prin urmare, Comisia a lansat astăzi o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, în conformitate cu dispozițiile Acordului de retragere", potrivit Comisiei Europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău