UE își exprimă "solidaritatea" cu SUA, după ce Washingtonul a acuzat oficial Rusia de o serie de atacuri cibernetice

  • 15 Aprilie 2021 17:50
UE își exprimă

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, și-a exprimat joi, în numele celor 27 de state membre, "solidaritatea" cu SUA, în dosarul atacurilor cibernetice din timpul campaniei prezidențiale din 2020, atribuite de Washington Rusiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Împărtășim preocupările partenerilor noștri (...) Toți actorii trebuie să se abțină de la orice comportament iresponsabil și destabilizator în spațiul cibernetic", a afirmat într-un comunicat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate.

Josep Borrell se referă la atacurile cibernetice de amploare din 2020 care au utilizat ca vector SolarWinds, un editor american de software căruia i-a fost piratat un produs pentru a introduce o vulnerabilitate la utilizatori, printre care și mai multe agenții federale americane.

Guvernul președintelui american Joe Biden acuză oficial Rusia că este responsabilă pentru acest atac și a anunțat joi o serie de sancțiuni financiare împotriva acestei țări, precum și expulzarea a zece diplomați ruși.

Președintele SUA a semnat un decret care va permite pedepsirea din nou a Rusiei, de manieră să producă "consecințe strategice și economice (...) dacă ea continuă sau favorizează o escaladare a acțiunilor sale de destabilizare internațională", a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

"Uniunea Europeană și statele sale membre își exprimă solidaritatea cu SUA în contextul consecințelor unor activități cibernetice răuvoitoare și în special ale atacului cibernetic SolarWinds", mai precizează Josep Borrell într-un comunicat dat publicității la Bruxelles.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău