UE introduce sancțiuni împotriva președintelui belarus Aleksandr Lukașenko și altor 14 responsabili, printre care fiul său

  • 04 Noiembrie 2020 18:02
UE introduce sancțiuni împotriva președintelui belarus Aleksandr Lukașenko și altor 14 responsabili, printre care fiul său

Uniunea Europeană (UE) a lansat miercuri procedura pentru sancționarea președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, a fiului său Viktor și a altor 13 responsabili de represiunea din această țară, au anunțat surse diplomatice de la Bruxelles, informează AFP, preluat de Agerpres.

Unda verde pentru interzicerea emiterii de vize și pentru înghețarea bunurilor președintelui Lukașenko și a altor 14 responsabili din Belarus a fost dată miercuri după-amiaza de către ambasadorii celor 27 de țări-membre ale UE și a fost lansată o procedură scrisă pentru a le permite guvernelor să confirme această decizie și să o publice în Jurnalul Oficial al UE, au precizat aceleași surse.

Măsura ar urma să permită blocarea de bunuri ale președintelui Lukașenko și fiului său în UE. Potrivit EU-Observer, familia Lukașenko ar avea interese în două societăți imobiliare din Cipru.

Înghețarea bunurilor presupune blocarea conturilor bancare și confiscarea de bunuri ale persoanei sau entității sancționate, precum și înghețarea activelor unei societăți controlate de această persoană.

Decizia de a-l sancționa pe președintele Lukașenko și anturajul său a fost luată în timpul unei reuniuni a miniștilor de externe ai țărilor din UE pe 12 octombrie, din cauza "refuzului autorităților belaruse de a angaja un cât de mic dialog cu opoziția", care contestă rezultatul alegerilor prezidențiale, a explicat șeful diplomației europene Josep Borrell.

UE nu a recunoscut rezultatul alegerilor prezidențiale din 9 august din Belarus.

A fost făcută și o muncă juridică pentru a evita orice contestare a sancțiunilor în fața justiției europene.

Fiul lui Aleksandr Lukașenko, Viktor, este consilierul său pentru securitate și, cu acest titlu, este considerat unul dintre responsabilii pentru represiunea din Belarus.

Responsabila pentru comunicații a președintelui Lukașenko, Natalia Esmont, directorul său de cabinet, Igor Sergeenko, șeful KGB-ului belarus, Ivan Tertel, și șeful unităților speciale Alfa, Serghei Zubvok, se numără printre cei 13 colaboratori sancționați.
Numele lor se adaugă celor 40 de responsabili, printre care ministrul de interne, împotriva cărora UE a introdus deja sancțiuni pe 2 octombrie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău