UE interzice accesul în instituțiile sale pentru persoanele care fac lobby în favoarea companiilor rusești

  • 23 Iunie 2022 13:30
UE interzice accesul în instituțiile sale pentru persoanele care fac lobby în favoarea companiilor rusești

Trei instituții ale Uniunii Europene au interzis accesul în sediile lor pentru lobby-iștii companiilor ruse la Bruxelles, ca o completare a sancțiunilor adoptate după declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei, au anunțat joi reprezentanți ai acestor instituții, informează AFP.

Parlamentul European a fost primul care a acționat în acest sens.  „Începând de acum, reprezentanții companiilor ruse nu vor mai fi autorizați să intre în clădirile Parlamentului European”, a anunțat la începutul lui iunie președinta sa, malteza Roberta Metsola.

„Nu trebuie să le lăsăm niciun spațiu pentru a-și difuza propaganda și poveștile false și toxice despre invazia asupra Ucrainei”, a mai adăugat atunci aceasta. 

O măsură asemănătoare a fost aplicată ulterior și de Consiliul (instanța statelor membre) și Comisia Europeană, care au „dat instrucțiunea de a nu mai primi persoanele ce reprezintă un interes rusesc”, au confirmat joi reprezentanții acestor instituții, cu puțin timp înainte de un summit european dedicat ajutorării Ucrainei și în timpul căruia liderii europeni urmează să reînnoiască sancțiunile adoptate împotriva Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014.

Acordul pentru interzicerea de lobby-iști ruși a fost dat în timpul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre, pe 15 iunie. Reprezentantul Comisiei Europene a confirmat că este pe aceeași linie, transmite Agerpres.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău