UE îndeamnă China și SUA la dialog pentru rezolvarea tensiunilor apărute pe fondul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan

  • 03 August 2022 14:45
UE îndeamnă China și SUA la dialog pentru rezolvarea tensiunilor apărute pe fondul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan

Uniunea Europeană a cerut ca tensiunile legate de vizita președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi Pelosi, în Taiwan să fie rezolvate prin dialog și să fie menținute deschise canalele de comunicare cu China pentru a evita „greșeli de calcul”, informează Reuters, transmite Agerpres.

„UE este interesată de menținerea păcii și a status quo-ului în Strâmtoarea Taiwan”, a declarat un purtător de cuvânt al blocului celor 27 de națiuni.

„Încurajăm o rezolvare pașnică a problemelor dintre cele două părți ale strâmtorii. Tensiunile ar trebui să fie rezolvate prin dialog. Ar trebui menținute canale de comunicare adecvate pentru a reduce riscurile de calcul greșit”.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că UE are „o politică clară a unei singure Chine”, recunoscând guvernul Republicii Populare Chineze ca fiind singurul guvern legal al Chinei, urmărind în același timp „relații de prietenie și cooperare strânsă cu Taiwanul”.

Vizita surpriză a președintei Camerei Reprezentanților a înfuriat Beijingul după ce aceasta a promis președintei Tsai Ing-wen că SUA „nu vor abandona” Taiwanul, insulă care are aspirații privind obținerea formală a independenței față de China.

China consideră Taiwanul parte a teritoriului său și nu a renunțat niciodată la folosirea forței pentru a-l aduce sub controlul său. Însă, Statele Unite au avertizat China să nu folosească vizita ca pretext pentru o acțiune militară împotriva Taiwanului.

Ca răspuns, China, care revendică Taiwanul ca fiind al său, a anunțat „operațiuni militare țintite” și exerciții în jurul insulei, acuzând, totodată, SUA de provocări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău