UE încearcă să se poziționeze față de China lui Xi Jinping

  • 19 Octombrie 2022 19:26
UE încearcă să se poziționeze față de China lui Xi Jinping

Summitul liderilor Celor 27 de joi și vineri trebuie să fie prilejul unui schimb de opinii "privind maniera în care dorim să încadrăm această relație esențială", a explicat președintele Consiliului European, Charles Michel, în invitația sa.

Concurentul a luat în mod clar avans față de partener", a recunoscut în această săptămână șeful diplomației europene Josep Borrell.

Potrivit unui document de lucru pregătit de serviciile sale și din care AFP a obținut o copie, China "a devenit un concurent încă și mai puternic" și este "în consecință indispensabil să evaluăm care este cel mai bun răspuns" față de această nouă situație.

Evocând cel de al 20-lea congres al Partidului comunist chinez, care urmează să-i aducă președintelui chinez Xi Jinping un al treilea mandat, textul subliniază că orientările reținute "vor accentua probabil divergențele între pozițiile Chinei și ale noastre", transmite Agerpres.

În același timp, subliniază textul, "este sigur că China va continua să fie un actor major pe scena mondială cu care UE trebuie să discute, să coopereze și să negocieze asupra unor subiecte de interes comun". Acesta evocă în special schimbarea climei ca un subiect de posibilă cooperare.

Relațiile cu Beijingul sunt tensionate de la suspendarea acordului privind protecția investițiilor din cauza încălcărilor drepturilor omului în China și în Hong Kong.

Însă poziționarea europenilor este dificilă din cauza dependenței lor de semiconductori, pământuri rare și minereuri strategice, transmite Agerpres.

"China tocmai a pus mâna pe rezervele de cobalt ale Republicii Democratice Congo și deține 85% din pământurile rare din lume", a reamintit Elvire Fabry, analistă pentru Institutul Jacques Delors, referindu-se la teritorii care conțin minerale utilizate în fabricarea de produse de înaltă tehnologie.

"Realitatea este că China a devenit un rival sistemic și un concurent feroce", a subliniat ea.

Într-o perioadă de mare tensiune pe piețele de energie și într-un moment în care UE trebuie să se obișnuiască să se priveze de gaz ieftin, gestionarea relației cu China va fi determinantă pentru securitatea economică și geostrategică a UE, avertizează serviciile lui Josep Borrell.

Anumiți europeni ar putea fi tentați să se arunce în brațele SUA și să se ralieze strategiei de confruntare cu Beijingul în schimbul securității militare și furnizării de energie și minerale de către Washington.

Atenție, pericol, avertizează diplomații europeni. "Trebuie să ieșim din dependențe, nu să le înlocuim cu alte dependențe", a avertizat un responsabil european la Bruxelles.

"Naivitatea" față de China s-a "terminat", a declarat în urmă cu câteva săptămâni ministrul german al economiei, Robert Habeck.

Rămâne de văzut dacă, în această nouă eră care se anunță, europenii vor rezista tentației de a avansa dezordonat.

Germania își pregătește propria sa strategie față de Beijing pentru primăvară și unii se tem că ea va fi tentată "să joace solo". "Poziționarea Germaniei va atârna asupra celei a UE. Industria sa este preocupată de închiderea pieței chineze", a subliniat Elvire Fabry.

La acest capitol, documentul de cinci pagini pregătit pentru cei 27 se încheie cu un avertisment foarte clar.

"UE și statele membre trebuie să lupte împotriva tentativelor Chinei de a-și pune în aplicare tactica de 'a dezbina și a stăpâni' și să se țină departe de inițiative izolate și necoordonate care ar slăbi poziția noastră comună", menționează textul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău