UE | Este ''momentul'' pentru o politică migratorie comună (Margaritis Schinas)

  • 05 Septembrie 2021 11:34
UE | Este ''momentul'' pentru o politică migratorie comună (Margaritis Schinas)

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, a declarat sâmbătă că speră ca afluxul ilegal de migranți la frontierele de est ale Uniunii Europene să fie drept un catalizator pentru stabilirea unor reguli comune în materie de migrație, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Schinas s-a deplasat sâmbătă la granița dintre Lituania și Belarus unde s-a înregistrat o creștere puternică a fluxului de migranți ilegali din Belarus.

''Situația de aici prezintă un alt mesaj pentru noi în Uniunea Europeană: că este momentul să trecem la un cadru european mai previzibil și mai complet pentru politica migratorie'', a declarat Schinas jurnaliștilor.

''Acum este momentul politic pentru a trece de la o operațiune de luptă împotriva incendiilor la o operațiune arhitecturală'', a adăugat el.

Comisia Europeană a propus un nou pact privind migrația și azilul în 2020 pentru a elabora o politică comună cu privire la aceste subiecte. Dar negocierile au fost oprite de pandemia de COVID -19.

UE este acum din ce în ce mai preocupată de posibilul aflux de migranți din Afganistan, după ce talibanii au preluat controlul asupra țării la mijlocul lunii august.

În Lituania, migrațiile ilegale au explodat anul acesta, numărul de noi sosiți detectați la frontieră ajungând deja la peste 4.100, comparativ cu doar 81 în 2020.

UE îl acuză pe președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, că a orchestrat afluxul de migranți în Lituania, Polonia și Letonia în represalii la sancțiunile impuse regimului de la Minsk de către UE în urma represiunii opoziției după scrutinul prezidențial contestat anul trecut.

Numeroase state membre se tem că evenimentele din Afganistan ar putea duce la o repetare a crizei migranților cu care s-a confruntat Europa în 2015-2016, când sosirea a peste un milion de migranți din Orientul Mijlociu a pus la încercare sistemele de securitate și de beneficii sociale ale țărilor europene și a alimentat sprijinul pentru grupurile de extremă dreapta, notează Reuters.

''Este adevărat că acum suntem într-o criză majoră, dar nu UE a provocat situația, totuși suntem chemați din nou să participăm la găsirea unei soluții'', a declarat comisarul grec pentru cotidianul austriac Wiener Zeitung.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), până la 500.000 de afgani ar putea pleca din țara lor până la sfârșitul anului.

De data aceasta, UE a fost mai bine pregătită, cu o protecție mai puternică a granițelor externe și resurse financiare pentru a ajuta statele vecine Afganistanului, în timp ce politicile statelor UE sunt din ce în ce mai mari convergente, a spus de asemenea Schinas.

''Prin urmare, consider că acum este momentul pentru a conveni asupra unei politice europene comune pentru migrație și azil, așa cum am propus în Comisia Europeană în septembrie'', a conchis el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău