UE este „gata să discute” suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid. Măsura ar permite accelerarea producției

  • 06 Mai 2021 12:26
UE este „gata să discute” suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid. Măsura ar permite accelerarea producției

Uniunea Europeană este „gata să discute” suspendarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, a declarat joi Ursula von der Leyen, după ce SUA a anunțat că susține un astfel de demers, transmite DIGI24.ro.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că blocul va discuta „orice propunere care ar aborda criza într-un mod eficient și pragmatic”, scrie Euronews, potrivit sursei citate.

Peste 100 de țări au făcut presiuni pentru renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor și tratamentelor împotriva coronavirusului pentru a accelera producția.

Statele Unite sprijină ideea suspendării temporare a brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid. Washingtonul susține că vrea respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, dar consideră că acum este nevoie de orice măsură pentru a combate pandemia.

India și Africa de Sud sunt printre cele mai vocale țări care cer statelor producătoare de vaccinuri să împărtășească tehnologia acestora cu țările sărace, pentru a permite imunizarea a cât mai multor oameni. Scopul este de a suspenda regulile timp de câțiva ani, suficient pentru a învinge pandemia.

Apelul lor este susținut de Organizația Mondială a Sănătății care a salutat decizia Administrației Biden.

De partea cealaltă, industria farmaceutică și-a anunțat dezamăgirea, față de anunțul administrației americane. Companiile farmaceutice susțin că suspendarea brevetelor nu va mări producția de vaccinuri și nu va oferi soluțiile necesare pentru combaterea crizei sanitare mondiale.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău