UE discută cu SUA și Marea Britanie posibile sancțiuni contra Rusiei. Ce măsuri sunt luate în calcul

  • 13 Decembrie 2021 11:26
UE discută cu SUA și Marea Britanie posibile sancțiuni contra Rusiei. Ce măsuri sunt luate în calcul

Uniunea Europeană discută cu Statele Unite și Marea Britanie despre o posibilă nouă rundă de sancțiuni economice împotriva Rusiei, dar luni nu va fi luată nicio decizie, a declarat Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al blocului comunitar, citat de Reuters.

UE, împreună cu SUA, a impus sancțiuni economice Rusiei în iulie 2014, vizând sectoarele energetic, bancar și de apărare, și ia în considerare luarea de noi măsuri dacă Rusia încearcă să invadeze Ucraina.

"Suntem în regim de descurajare", a declarat Josep Borrell la sosirea la o reuniune a miniștrilor de externe din UE.

"În orice caz, vom trimite un semnal clar că orice agresiune împotriva Ucrainei va avea un cost ridicat pentru Rusia... Studiem împreună cu SUA și Marea Britanie ce (sancțiuni) ar putea fi, când și cum, într-o manieră coordonată."

Diplomați UE au declarat pentru Reuters că discuția s-a concentrat pe o potențială creștere graduală a oricăror sancțiuni, de la posibile interdicții de călătorie și înghețarea activelor elitei politice rusești până la interzicerea tuturor legăturilor financiare și bancare cu Rusia.

Sancționarea gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania, pentru a împiedica punerea în funcțiune a acestuia, a fost, de asemenea, o opțiune, precum și vizarea mai multor companii rusești de stat din domeniul apărării și energiei sau anularea contractelor de gaze naturale.

Însă trimișii diplomatici ai țărilor UE au declarat că astfel de măsuri ar putea fi luate în considerare doar dacă armata rusă ar încerca o invazie completă a Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat în repetate rânduri Rusia că alianța militară occidentală este alături de Ucraina, pe fondul unei concentrări mari și neobișnuite de trupe rusești la granițele Ucrainei.

Rusia afirmă că nu are intenția de a invada Ucraina și acuză Kievul că a desfășurat jumătate din armata ucraineană pentru a se confrunta cu separatiștii pro-ruși din estul țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău