UE denunță caracterul „politic” al sancțiunilor Teheranului

  • 27 Octombrie 2022 19:50
UE denunță caracterul „politic” al sancțiunilor Teheranului

Uniunea Europeană a denunțat joi, 27 octombrie, caracterul "politic" al sancțiunilor decise de Teheran împotriva unor aleși și jurnaliști europeni ca răspuns la măsurile punitive ale UE contra celor responsabili de reprimarea manifestațiilor în Iran, relatează France Presse.

„Respingem aceste sancțiuni pentru că sunt motivate de motive politice", a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al șefului diplomației europene Josep Borrell.

„Măsurile europene au fost decise pentru a răspunde încălcărilor drepturilor omului și sunt motivate juridic", a precizat el.

„Retorsiunea politică cu măsuri de răzbunare nu este de dorit", a insistat el.

Iranul este zguduit de manifestații și mișcări de protest după moartea unei tinere kurde iraniene, Masha Amini, la 16 septembrie, la trei zile după ce a fost arestată la Teheran de poliția de moravuri care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar strict al țării, ce prevede mai ales purtarea vălului în public.

Pe 17 octombrie, UE a sancționat poliția de moravuri și unsprezece responsabili iranieni, inclusiv șeful acestei instanțe, implicați în reprimarea manifestațiilor. Persoanelor sancționate le este interzisă intrarea în UE și li se interzice să primească finanțare europeană.

Teheranul a răspuns la 26 octombrie cu sancțiuni similare împotriva mai multor aleși europeni, jurnaliști și mai multe organizații, dintre care The International Committee in Search of Justice (ISJ), Liga Internațională împotriva Rasismului și Antisemitismului (LICRA), acuzate că ar fi "incitat la violență" și "provoacă revolte, violență și acte teroriste" în Iran.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău