UE deja „a făcut din deget” puterii de la Chişinău (Revista presei)

  • 08 Iunie 2017 10:35
UE deja „a făcut din deget” puterii de la Chişinău (Revista presei)

Revista presei din 8 iunie

Dacă nu renunţă la intenţia sa şi modifică sistemul electoral în pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneţia, guvernarea poate să se confrunte cu serioase probleme atât în plan extern, cât şi intern, scrie Igor Volniţchi, într-un editorial pe Tribuna.md. UE deja „a făcut din deget” puterii de la Chişinău, anunţând cu ceva timp în urmă sistarea unui important ajutor financiar pentru RM, amintește autorul. În plan intern, situaţia s-ar putea complica pentru guvernare, deoarece, la sigur, opoziţia va folosi avizul negativ al Comisiei de la Veneţia pentru a-şi consolida poziţiile şi pentru a mobiliza cetăţenii la noi proteste împotriva puterii.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, citată de Ziarul Național, atenționează actuala guvernare să plece urechea la recomandările Comisiei de la Veneția în privința neadmiterii schimbării sistemului electoral, deoarece, în caz contrar, R. Moldova riscă să fie izolată pe plan internațional, iar vectorul de dezvoltare – schimbat.

Adevărul în citează pe Sergiu Mocanu, care susține că schimbarea sistemului electoral a fost o diversiune a lui Plahotniuc și că votul mixt nu va fi votat. „Votul mixt a fost acel combustibil care a menţinut vie lupta politică. Plahotniuc din asta a devenit lider politic acceptat. Toată Europa acum ştie că Plahotniuc este liderul alianţei de guvernământ”, explică Mocanu. Totodată, el consideră că în Moldova nu este posibil să creezi circumscipţii, fiindcă alegerea deputaţilor în teritorii ar putea genera separatism.

În ediția de astăzi a Ziarului de Gardă citiți despre imobilul de lux al noului viceministru al Educației, Lilia Pogolșa, de ce nu figurează casa în actul de avere și ce afaceri „nedeclarate” are soțul său.

Același ziar scrie cum a reziliat „Moldsilva” contractul cu firma Mitropolitului Vladimir, prin care arendează un hectar de pădure, și că acesta refuză să se conformeze și să părăsească teritoriul.

În același număr citiți un interviu cu ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan. Tot din ZdG aflați cum, peste două săptămâni, primarul de Orhei și omul de afaceri, Ilan Șor, învinuit în două dosare penale, și-ar putea recăpăta libertatea.

Portalul MoldNova amintește că, „de un an, Ilan Shor conduce de acasă Primăria Orheiului chiar dacă se află în arest la domiciliu pentru escrocherie și spălare de bani. În același timp, primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă nu poate să-și exercite atribuțiile deoarece este cercetat în dosarul parcărilor cu plată. O situație bizară este și în cazul primarului de Bălți, Renato Usatîi, care se află la Moscova, iar orașul este administrat de viceprimari.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
0 °C
nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:2,1 m/s
Wed
3 °C
Thu
6 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
9 °C

Curs oficial BNM 01 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9619 -0.1533
USD 18.2258 0.0549
RON 4.1351 -0.0307
UAH 0.6569 0.0096
RUB 0.2334 0.0059
Arhivă Radio Chișinău