UE deja „a făcut din deget” puterii de la Chișinău (Revista presei)

  • 08 Iunie 2017 10:35
UE deja „a făcut din deget” puterii de la Chișinău (Revista presei)

Revista presei din 8 iunie

Dacă nu renunță la intenția sa și modifică sistemul electoral în pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneția, guvernarea poate să se confrunte cu serioase probleme atât în plan extern, cât și intern, scrie Igor Volnițchi, într-un editorial pe Tribuna.md. UE deja „a făcut din deget” puterii de la Chișinău, anunțând cu ceva timp în urmă sistarea unui important ajutor financiar pentru RM, amintește autorul. În plan intern, situația s-ar putea complica pentru guvernare, deoarece, la sigur, opoziția va folosi avizul negativ al Comisiei de la Veneția pentru a-și consolida pozițiile și pentru a mobiliza cetățenii la noi proteste împotriva puterii.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, citată de Ziarul Național, atenționează actuala guvernare să plece urechea la recomandările Comisiei de la Veneția în privința neadmiterii schimbării sistemului electoral, deoarece, în caz contrar, R. Moldova riscă să fie izolată pe plan internațional, iar vectorul de dezvoltare – schimbat.

Adevărul în citează pe Sergiu Mocanu, care susține că schimbarea sistemului electoral a fost o diversiune a lui Plahotniuc și că votul mixt nu va fi votat. „Votul mixt a fost acel combustibil care a menținut vie lupta politică. Plahotniuc din asta a devenit lider politic acceptat. Toată Europa acum știe că Plahotniuc este liderul alianței de guvernământ”, explică Mocanu. Totodată, el consideră că în Moldova nu este posibil să creezi circumscipții, fiindcă alegerea deputaților în teritorii ar putea genera separatism.

În ediția de astăzi a Ziarului de Gardă citiți despre imobilul de lux al noului viceministru al Educației, Lilia Pogolșa, de ce nu figurează casa în actul de avere și ce afaceri „nedeclarate” are soțul său.

Același ziar scrie cum a reziliat „Moldsilva” contractul cu firma Mitropolitului Vladimir, prin care arendează un hectar de pădure, și că acesta refuză să se conformeze și să părăsească teritoriul.

În același număr citiți un interviu cu ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan. Tot din ZdG aflați cum, peste două săptămâni, primarul de Orhei și omul de afaceri, Ilan Șor, învinuit în două dosare penale, și-ar putea recăpăta libertatea.

Portalul MoldNova amintește că, „de un an, Ilan Shor conduce de acasă Primăria Orheiului chiar dacă se află în arest la domiciliu pentru escrocherie și spălare de bani. În același timp, primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă nu poate să-și exercite atribuțiile deoarece este cercetat în dosarul parcărilor cu plată. O situație bizară este și în cazul primarului de Bălți, Renato Usatîi, care se află la Moscova, iar orașul este administrat de viceprimari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău