UE: Criza refugiaților din Ucraina a depășit-o pe cea din Siria, consecința atacului brutal al rușilor

  • 03 Martie 2022 19:03
UE: Criza refugiaților din Ucraina a depășit-o pe cea din Siria, consecința atacului brutal al rușilor

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat, joi, la Iași, că numărul de refugiați care sosesc din Ucraina din cauza invaziei rusești este mai mare decât cel al refugiaților sirieni în perioada 2015-2016, și că el crește într-un ritm mult mai rapid.

„Aceste cifre, comparativ cu cele din timpul crizei refugiaților din Siria, în 2015-2016, sunt foarte mari și cresc în ritm rapid. Aceasta este consecința unui atac brutal al forțelor militare ruse împotriva Ucrainei, care folosesc bombe termobarice, bombe cu dispersie, interzise potrivit Convenției de la Geneva, scrie DIGI24.

Nu pot să ia cu asalt orașe bombardând ținte civile. Există fotografii cu case distruse și ne așteptăm ca numărul victimelor din rândul civililor să crească. Este o ocazie bună să facem un nou apel din partea comunității internaționale, ai cărei reprezentanți au spus foarte clar ieri la Adunarea Generală a ONU că acest război trebuie să înceteze”, a afirmat Josep Borrell.

Potrivit acestuia, sprijinul acordat de Uniunea Europeană este foarte important.

„O să avem de a face cu o situație dificilă, dar o vom confrunta, căci suntem uniți. Sprijinul Uniunii Europene pentru state membre sau ne-membre, dar pașnice, precum Republica Moldova, care este în mijlocul situației, este cel mai important lucru”, a subliniat Borell.

Șeful diplomației europene a spus că în timpul vizitei în Republica Moldova a văzut ce face această țară pentru a le asigura tot necesarul celor care se refugiază din Ucraina.

„Am văzut ce face Republica Moldova pentru a ajuta, pentru a le asigura hrana și tot ce au nevoie celor 120.000 de oameni care se refugiază din Ucraina. Majoritatea tranzitează țara, dar mai rămân aproximativ 50.000. Este comparativ cu ce se întâmplă în România, pentru că 50.000 de ucraineni rămân pe teritoriul României. (...)

Uniunea Europeană va face tot ce poate pentru a trimite materiale, sprijin financiar, pe lângă susținerea politică și cea diplomatică (...), având în vedere că la granița Uniunii Europene cu Ucraina sunt aproape un milion de persoane”, a precizat Josep Borell.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate s-a aflat miercuri și joi în Republica Moldova, pentru a purta discuții cu oficialitățile privind securitatea zonei în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,14 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău