UE condamnă provocările inacceptabile ale Turciei

  • 30 Octombrie 2020 09:13
UE condamnă provocările inacceptabile ale Turciei

Liderii europeni au condamnat joi provocările și retorica "total inacceptabile" ale Turciei, dar nu vor decide cu privire la nicio acțiune până la summitul din decembrie, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, după o reuniune a celor 27 desfășurată joi prin videoconferință, transmite AFP, scrie Agerpres.


Franța dorește ca UE să sancționeze atacurile președintelui Recep Tayyip Erdogan la adresa omologului francez Emmanuel Macron, pe care l-a acuzat de "islamofobie" pentru că a apărat dreptul de a-l caricatura pe profetul Mahomed în timpul unui discurs în memoria profesorului decapitat pentru că a arătat elevilor caricaturi ale profetului.

"Condamnăm recentele acțiuni unilaterale (ale Turciei) în Mediterana de Est, provocările și retorica, care sunt total inacceptabile", a declarat Charles Michel într-o scurtă intervenție la sfârșitul conferinței de presă după videoconferința dedicată prezentării măsurilor UE de combatere a răspândirii pandemiei de COVID-19.

La începutul lunii octombrie, UE a decis să "lucreze pe două căi: o cale pozitivă și una mai puțin pozitivă ... Până în prezent Turcia nu a ales calea pozitivă. Vom avea ocazia să revenim la acest subiect în decembrie", a conchis el.

Relațiile dintre Turcia și Franța s-au deteriorat treptat de anul trecut, în principal din cauza dezacordurilor asupra Siriei, Libiei și Mediteranei de Est. Tensiunile sunt, de asemenea, foarte puternice și în relația Turciei cu Grecia și Cipru din cauza neînțelegerilor asupra granițelor maritime din zonele bogate în zăcăminte de gaz din estul Mediteranei.

UE a adoptat o abordare duală față de Ankara: s-a angajat să îmbunătățească anumite forme de cooperare și să relanseze uniunea vamală, cu condiția ca Turcia să înceteze forajul de explorare ilegal din apele Ciprului și să confirme disponibilitatea de a dialoga cu Atena.

"Dacă Ankara își continuă acțiunile ilegale, vom folosi toate instrumentele de care dispunem", a avertizat președinta Comisie Europene Ursula von der Leyen. Executivul european a fost însărcinat să elaboreze sancțiuni economice și acestea sunt gata să fie "utilizate imediat", a adăugat ea.

Liderii UE vor examina "înainte de sfârșitul anului dacă s-au înregistrate evoluții pozitive", a declarat Charles Michel în octombrie.

Germania, care mediază relația cu președintele turc, consideră pentru moment inadecvată orice decizie privind impunerea de sancțiuni Turciei și blochează cererile celorlalte state membre, au explicat pentru AFP mai multe surse europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău