UE condamnă din nou Rusia pentru reprimarea societății civile după catalogarea mai multor ONG-uri ca „indezirabile”

  • 02 Iulie 2021 13:48
UE condamnă din nou Rusia pentru reprimarea societății civile după catalogarea mai multor ONG-uri ca „indezirabile”

Uniunea Europeană condamnă din nou Rusia pentru reprimarea societății civile după catalogarea mai multor ONG-uri ca „indezirabile”, se arată într-un comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), citat de caleaeuropeana.ro.

Pogtrivit sursei citate, SEAE transmite că recentele decizii luate de Procuratura Generală a Rusiei de a cataloga mai multe organizații neguvernamentale, inclusiv Společnost Svobody Informace (Societatea pentru libertatea de informare), cu sediul la Praga, drept „organizații indezirabile” reprezintă cea mai recentă confirmare a disprețului autorităților ruse față de o societate civilă vibrantă și independentă.

„Niciuna dintre activitățile acestor ONG-uri nu justifică astfel de măsuri”, este de părere serviciul diplomatic european.

Acesta reamintește că Uniunea Europeană a condamnat în mod repetat legislația rusă privind „organizațiile indezirabile” și „agenții străini”.

„Ambele legi contravin obligațiilor internaționale și angajamentelor Rusiei în domeniul drepturilor omului și au un impact negativ asupra activității societății civile din Rusia”.

În context, UE își exprimă sprijinul pe deplin rolul-cheie jucat de ONG-urile independente în dezvoltarea înțelegerii reciproce dincolo de frontiere și în îmbunătățirea relațiilor dintre țări. „Este esențial să se promoveze un mediu deschis și favorabil incluziunii pentru dezvoltarea acestora”, punctează SEAE. 

Astfel, UE solicită autorităților ruse să revină asupra acestor decizii și să contribuie la promovarea contactelor interumane în beneficiul atât al Rusiei, cât și al Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău