UE condamnă ”crima de război abominabilă” comisă de Rusia prin bombardarea unei maternități din Ucraina

  • 10 Martie 2022 18:45
UE condamnă ”crima de război abominabilă” comisă de Rusia prin bombardarea unei maternități din Ucraina

Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului său Reprezentat pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, condamnă bombardarea unei maternități din Mariupol, fapt ce s-a soldat cu trei morți, între care o fetiță, și 17 răniți.

”Mariupol este sub asediu. Bombardarea maternității de către Rusia este o crimă de război abominabilă. Atacurile aeriene asupra zonelor rezidențiale și blocarea accesului convoaielor de ajutoare de către forțele rusești trebuie să înceteze imediat. Este nevoie de coridoare umanitare, acum”, a reacționat Borrell printr-un mesaj publicat pe Twitter, scrie CaleaEuropeana.ro.

O reacție identică a venit și din partea premierului spaniol, Pedro Sanchez.

”Vedem cum bombardează spitale. Atacă direct societatea civilă fără vreo diferențiere, încălcând fățiș drepturile omului și foarte probabil comițând crime de război, iar aceste crime de război nu pot rămâne nepedepsite”, a declarat Sanchez în cursul unei vizite într-un centru de primire a refugiaților ucraineni la Pozuelo de Alarcon, în apropiere de Madrid.

Trei persoane, între care o fetiță, au fost ucise în bombardamentul asupra unui spital pediatric și a unei maternități la Mariupol (sud-estul Ucrainei) miercuri, potrivit primăriei acestui oraș-port, asediat de armata rusă și de forțele separatiste proruse din Donbasul ucrainean.

De la Ankara, oraș care a găzduit prima întrevedere dintre șefii diplomațiilor Rusiei și Ucrainei de la declanșarea războiului de către Moscova, ministrul rus Serghei Lavrov a justificat bombardarea acestei maternități spunând că ea servea drept bază unui batalion naționalist ucrainean.

”Această maternitate a fost preluată sub control de mai mult timp de batalionul Azov și de alți radicali, iar toate femeile însărcinate, toate infirmierele și întreg personalul de îngrijire au fost scoase de acolo”, a declarat Lavrov.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a catalogat bombardarea acestui spital drept ”crimă de război”, considerând că gestul trădează un ”genocid care este pe cale să se înfăptuiască asupra ucrainenilor.”

39 de state, între care și România, solicită Curții Penale Internaționale să investigheze presupusele crime de război din Ucraina în urma invaziei ruse.

În egală măsură, țara noastră și celelalte țări participante OSCE au activat  Mecanismul Moscova pentru investigarea eventualelor crime de război și împotriva umanității în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău