UE condamnă atacurile cibernetice atribuite Rusiei asupra Germaniei și Cehiei, iar NATO se declară dispusă să acționeze

  • 03 Mai 20:30
UE condamnă atacurile cibernetice atribuite Rusiei asupra Germaniei și Cehiei, iar NATO se declară dispusă să acționeze

Uniunea Europeană a condamnat ferm vineri campania de atacuri cibernetice împotriva Partidului Social-Democrat (SPD) la guvernare în Germania, și cele asupra instituțiilor cehe, imputate unui grup „controlat de Rusia”, a declarat vineri șeful diplomației UE, Josep Borrell, în timp ce Consiliul Atlanticului de Nord, organismul de luare a deciziilor în NATO, s-a declarat dispus să acționeze în fața acestor amenințări, transmite Agerpres, la care face referire G4Media.

După ce a impus deja sancțiuni în 2020 persoanelor și entităților legate de acest grup de hackeri numit APT28, UE „este hotărâtă să folosească o serie de măsuri pentru a preveni, a descuraja și a răspunde comportamentului rău intenționat al Rusiei în spațiul cibernetic”, a transmis Borrell într-un comunicat de presă, citat de AFP și G4Media.

„Suntem solidari cu Germania după campania cibernetică rău intenționată împotriva unui partid politic, în acest caz Partidul Social Democrat din Germania, și cu Republica Cehă după activitățile cibernetice rău intenționate împotriva instituțiilor sale”, au indicat, la rândul lor, aliații NATO într-un comunicat preluat de EFE.

Ei au precizat clar că sunt „hotărâți să folosească capacitățile necesare pentru a descuraja, a apăra și a contracara întregul spectru de amenințări cibernetice pentru a se sprijini reciproc, inclusiv luând în considerare răspunsuri coordonate”.

Aliații au subliniat că Germania și Republica Cehă au atribuit responsabilitatea pentru activitățile cibernetice rău intenționate în țările lor grupării APT28, sponsorizat de Rusia, în special Direcția Principală de Informații a Statului Major General al Rusiei (GRU).

Aceștia și-au exprimat în continuare îngrijorarea că același actor a vizat alte entități guvernamentale naționale, operatori de infrastructură critică și alte entități din cadrul Alianței, inclusiv în Lituania, Polonia, Slovacia și Suedia.

„Condamnăm energic activitățile cibernetice rău intenționate care urmăresc să submineze instituțiile noastre democratice, securitatea națională și societatea noastră liberă”, au subliniat ambasadorii aliați în declarația lor.

Aceste activități cibernetice rău intenționate, au spus ei, evidențiază faptul că „spațiul cibernetic este în dispută în orice moment”.

„Actorii amenințărilor cibernetice caută în mod constant să destabilizeze Alianța”, au subliniat aceștia.

Țările aliate au dat asigurări că rămân angajate să contracareze amenințarea cibernetică substanțială, continuă și în creștere, care poate afecta chiar și sistemele democratice și infrastructurile critice, au avertizat ei.

„Promovăm un spațiu cibernetic liber, deschis, pașnic și sigur”, au subliniat aceștia și au cerut tuturor țărilor, inclusiv Rusiei, să își respecte obligațiile și angajamentele internaționale privind dreptul internațional și de a acționa în cadrul unui comportament responsabil al statului în spațiul cibernetic, așa cum afirmă toți membrii Națiunilor Unite.

Ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a denunțat vineri că Rusia se află în spatele unui atac cibernetic înregistrat anul trecut împotriva Partidului Social Democrat din Germania (SPD) al cancelarului Olaf Scholz și a amenințat cu „consecințe”.

La rândul său, Ministerul de Externe ceh a declarat vineri că Praga a fost în mod repetat ținta unor atacuri cibernetice orchestrate de un grup cu legături cu serviciile militare ruse de informații.

„Unele instituții cehe au fost ținta unor atacuri cibernetice care exploatează o vulnerabilitate necunoscută anterior în Microsoft Outlook din 2023”, a spus ministerul într-un comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău