UE cere Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina

  • 10 Noiembrie 2014 08:31
UE cere Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina

'Este imperativ să se evite orice escaladare a ostilităților', a precizat într-un comunicat Federica Mogherini, solicitând în același timp tuturor părților să dea dovadă de reținere și să-și respecte angajamentele.

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, s-a declarat duminică 'foarte îngrijorată' de prezența, confirmată de OSCE, a unor tancuri și convoaie militare în zonele controlate de separatiștii proruși în estul Ucrainei și a cerut Rusiei să nu permită acordarea de ajutor militar rebelilor, transmite Agerpres.

'Este imperativ să se evite orice escaladare a ostilităților', a precizat într-un comunicat Federica Mogherini, solicitând în același timp tuturor părților să dea dovadă de reținere și să-și respecte angajamentele. 

'Fac apel la Rusia să-și asume deplin responsabilitățile în această privință, inclusiv împiedicând orice deplasare de soldați, arme sau combatanți dincolo de frontiera cu Ucraina și să-și retragă din această țară toate trupele, armele și echipamentele pe care le controlează, și de asemenea să folosească întreaga ei influență pentru a se asigura că separatiștii aplică cu bună credință obligațiile' asumate, adaugă șefa diplomației europene.

'Informațiile cele mai recente furnizate de misiunea OSCE în Ucraina despre prezența în zonele controlate de separatiști a unor convoaie militare alcătuite dintr-un număr important de arme grele, tancuri și trupe fără însemne ce se deplasează către vest reprezintă o evoluție foarte îngrijorătoare', a mai subliniat Federica Mogherini.

Ea a amintit despre 'intensele tiruri de artilerie semnalate în regiunea Donețk în noaptea de sâmbătă spre duminică', precum și 'creșterea numărului deplasărilor de trupe și echipamente militare de săptămâna trecută'.

Reacția șefei diplomației europene survine după ce observatorii OSCE, prezenți în Ucraina pentru a supraveghea respectarea armistițiului convenit pe 5 septembrie între guvernul de la Kiev și separatiști, au declarat că au observat o coloană compusă din peste 40 de tancuri și camioane militare pe o autostradă din apropierea localității Makiivka. 

Și ziariștii AFP relatează că au văzut duminică după-amiază un convoi cu 20 de camioane militare fără plăcuțe de înmatriculare, dintre care 14 tractau tunuri, deplasându-se în direcția orașului Donețk, unul dintre fiefurile separatiștilor.

Alegerile organizate duminica trecută de separatiști în provinciile proruse Donețk și Lugansk au condus la o escaladare a tensiunilor, precum și la noi confruntări armate, armistițiul de pe 5 septembrie fiind tot mai puțin respectat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău