UE cere companiei AstraZeneca să livreze vaccinul anti-coronavirus produs în două fabrici din Regatul Unit

  • 27 Ianuarie 2021 19:42
UE cere companiei AstraZeneca să livreze vaccinul anti-coronavirus produs în două fabrici din Regatul Unit

Uniunea Europeană cere companiei farmaceutice AstraZeneca să livreze vaccinul anti-COVID-19 produs în două fabrici din Regatul Unit, a declarat miercuri comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, citată de AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit unei surse europene, AstraZeneca nu intenționează să livreze în primul trimestru din 2021 decât un sfert din numărul de doze promis inițial Uniunii Europene.

Conform contractului cu UE pentru până la 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, firma britanică trebuie să producă în patru fabrici pentru a asigura cantitățile necesare. Dintre acestea, două se află pe teritoriul Uniunii, dintre care una în Belgia, și două în Regatul Unit. a precizat sursa AFP.

"Dați-mi voie să fiu clară: nu există o ierarhie a acestor fabrici în contract, nicio diferențiere între siturile din Regatul Unit și cele din UE", a subliniat Kyriakides. "Fabricile britanice sunt incluse în contractul de precomenzi și de aceea trebuie să furnizeze" dozele așteptate, a insistat ea.

Oficialii de la Bruxelles contestă explicațiile directorului general al AstraZeneca, Pascal Soriot, care a susținut că producția fabricilor din Regatul Unit este rezervată pentru britanici, conform contractului încheiat cu Londra cu trei luni înaintea celui cu UE. O responsabilă europeană a confirmat: "Să reamintim cum stau lucrurile, ca să risipim orice îndoială: nu s-a pus niciodată problema ca aceste două fabrici (britanice - n. red.) să fie pe planul al doilea sau de rezervă" pentru producția vaccinurilor destinate UE.

Aceeași sursă a apreciat că "este inacceptabil să vedem cum calendarul livrărilor se reduce la o fracțiune", la "un sfert din ce trebuia să ni se livreze" în primul trimestru, deoarece UE a contribuit la "finanțarea riscului de producție" pentru dezvoltarea vaccinului și extinderea mijloacelor de producție.

Comisia Europeană a alocat companiei AstraZeneca circa 336 de milioane de euro în acest scop, dar plata nu s-a făcut încă integral, a indicat sursa respectivă.

Aprobarea de către UE a vaccinului AstraZeneca este prevăzută vineri, dar compania a anunțat săptămâna trecută că vor fi livrate cantități mai mici decât se planificase, deoarece la o unitate de producție europeană s-a înregistrat o "scădere a randamentului".

Reprezentanții AstraZeneca au fost convocați de două ori luni să dea explicații statelor membre ale UE și Comisiei Europene, care negociază în numele celor 27 de țări. Justificările lor au fost considerate "nesatisfăcătoare", iar miercuri seara este programată o nouă reuniune.

"Nu am fost informați despre adevărata problemă", iar cum celelalte fabrici ale grupului, care trebuie de asemenea să poată produce pentru UE, nu sunt afectate, "explicațiile lor sunt inconsistente", a afirmat responsabila europeană citată de AFP.

UE cere AstraZeneca să accepte publicarea contractului, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Un oficial european susține că dezvăluirea condițiilor agreate de părți este justificată, cu atât mai mult cu cât "unele clauze au fost deja discutate în spațiul public", fiind prezentate chiar de directorul companiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:1,03 m/s
Sun
17
Mon
20
Tue
18
Wed
13
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău