UE avertizează Turcia în legătură cu o posibilă reducere a fondurilor de preaderare

  • 20 Octombrie 2017 18:09
UE avertizează Turcia în legătură cu o posibilă reducere a fondurilor de preaderare

Liderii Uniunii Europene au cerut executivului comunitar să ia în considerare opțiuni de reducere sau redirecționare a fondurilor alocate Turciei în cadrul procesului ei de aderare, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după Consiliul European de toamnă, informează Agerpres.

UE s-a angajat să plătească Turciei 4,45 miliarde de euro (5,27 miliarde dolari) între 2014 și 2020, ca parte a negocierilor de aderare. Fondurile sunt destinate să ajute Turcia să se apropie de standardele europene privind statul de drept.

Cu toate acestea, liderii UE și-au exprimat îngrijorarea crescândă față de erodarea democrației și a statului de drept în această țară.

'Am fost de acord să reflectăm și să facem propuneri cu privire la o posibilă redirecționare a ajutorului de preaderare și o posibilă ajustare și reducere', a declarat Juncker.

Discuțiile privind aderarea Turciei la UE și extinderea uniunii vamale dintre UE și Turcia sunt blocate, în timp ce relațiile diplomatice s-au înrăutățit.

'Vrem să menținem ușa deschisă pentru Ankara, dar realitatea actuală din Turcia face acest lucru dificil', a declarat la rândul său președintele Consiliului European, Donald Tusk. 'S-a subliniat de asemenea că Turcia trebuie să respecte toate statele membre în relațiile sale cu UE', a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău