UE avertizează Polonia că va pierde aproape 75 miliarde de euro din cauza problemelor cu independența justiției

  • 17 Octombrie 2022 14:12
UE avertizează Polonia că va pierde aproape 75 miliarde de euro din cauza problemelor cu independența justiției

Uniunea Europeană nu va rambursa Poloniei cea mai mare parte a celor 75 miliarde de euro alocate ca fonduri de coeziune în bugetul multianual 2021-2027 dacă Varșovia nu va corecta modificările aduse sistemului de justiție, a indicat luni un purtător de cuvânt al executivului UE.

Citând un sistem de justiție defectuos, Comisia Europeană a înghețat deja în jur de 35 miliarde de euro alocate Poloniei din pachetul european de redresare post-pandemie.

Acum însă, Comisia a avertizat că aproape toate fondurile de coeziune din bugetul european pe 2021-2027 sunt în pericol din cauza faptului că Varșovia nu îndeplinește criteriile democratice în materie de independență a justiției.

'Din cauza neconformării, Comisia nu poate rambursa cererile de plată', a declarat purtătorul de cuvânt Stefan de Keersmaecker, precizând că singura excepție este pentru o mică parte din banii ce au legătură cu asistența tehnică în elaborarea de proiecte de dezvoltare, nu în implementarea lor.

Partidul Lege și Justiție (PiS), la putere din 2015, a întreprins o reformă a instanțelor de judecată, despre care UE afirmă că a distrus echilibrul democratic al puterilor în stat, prin distrugerea independenței justiției. Modificările au inclus cazuri în care judecători critici față de guvern au fost dați deoparte, iar aliați promovați în funcții înalte.

De când a aderat la Uniunea Europeană în 2004, Polonia a fost cel mai mare beneficiar al fondurilor de asistență comunitară, transmite Agerpres.

În ultimii ani, însă, retorica mai naționalistă, eurosceptică și antigermană a PiS a plasat Varșovia tot mai mult pe un curs de coliziune cu Uniunea Europeană, mai scrie Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău