UE amenință că va reacționa la posibilele tarife vamale suplimentare impuse de SUA

  • 01 Octombrie 2019 19:46
UE amenință că va reacționa la posibilele tarife vamale suplimentare impuse de SUA

Oficialii Uniunii Europene și-au pierdut speranța că vor putea ocoli tarifele vamale suplimentare ce ar urma să fie introduse de SUA pentru ceea ce Washingtonul consideră a fi subvenții ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus, transmite Bloomberg.

Comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmström, a declarat marți jurnaliștilor prezenți la Bruxelles că se așteaptă ca Organizația Mondială a Comerțului să anunțe în cursul acestei săptămâni o cifră concretă cu privire la sancțiunile comerciale pe care SUA le poate impune pentru bunurile importate din Uniunea Europeană, ca reacție la subvenții ilegale acordate Airbus.

'Nu am primit un răspuns pozitiv' la propunerea de soluționare amiabilă, a declarat Malmstrom la finalul unei reuniuni cu miniștrii Comerțului din UE.

Noile tarife suplimentare ar urma să intre în vigoare încă de luna aceasta, a mai spus Malmstrom. Dacă acest lucru se va întâmpla, UE va reacționa la fel în 2020, atunci când OMC va anunța o decizie în dosarul care privește disputa dintre UE și SUA pe tema subvențiilor acordate de Washington pentru constructorul aeronautic american Boeing Co.

'Analizăm toate domeniile în care am putea reacționa dar atât timp cât tarifele vamale americane nu intră în vigoare dăm prioritate unei soluții negociate', a declarat Cecilia Malmstrom într-o conferință de presă. 'Există întotdeauna riscul ca situația să escaladeze', a mai spus Malmstrom, adăugând că decizia OMC cu privire la subvențiile acordate Airbus 'ar putea fi anunțată mâine'.

Uniunea Europeană și SUA sunt implicate într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenționarea producătorilor de avioane Airbus și Boeing. Organizația Mondială a Comerțului a decis că ambele părți au acordat subvenții în valoare de miliarde de dolari celor doi producători de avioane, în idee de a-i ajuta să dobândească un avantaj pe piață, și le-a cerut să înceteze să mai acorde subvenții, în caz contrar urmând să le sancționeze.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, OMC urmează să permită SUA să impună tarife vamale suplimentare pentru bunuri din Uniunea Europeană cu o valoare comercială anuală de aproximativ 8 miliarde dolari. Tarifele ce vor fi impuse de Washington vor viza avioanele Airbus și componentele pentru aeronave de la fabricile, precum și o serie de bunuri cum ar fi vinul, brânza, și produse de lux din întreaga UE, transmite AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău