UE alocă 80 de milioane de euro pentru programul România-Republica Moldova

  • 31 Octombrie 2014 14:39
UE alocă 80 de milioane de euro pentru programul România-Republica Moldova

Uniunea Europeană va mai aloca peste 80 de milioane de euro, până în anul 2020, pentru proiectele transfrontaliere, care deja nu vor mai fi trilaterale ca până în prezent ci doar bilaterale, gestionate de Republica Moldova și România.

Astăzi are loc o trecere în revistă a programului transfrontalier pentru anii 2007-2013. 

Uniunea Europeană lucrează deja asupra obiectivelor strategice pentru viitorul program, care va fi implementat până în anul 2020, a declarat șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola. El a menționat că programul va fi modificat față de cel anterior. Nu va mai fi unul trilateral – România-Ucraina-Republica Moldova, ci vor exista două programe separate – România-Republica Moldova și România-Ucraina. Pentru programul România-Republica Moldova sunt prevăzute  peste 80 de milioane de euro, a precizat Pirkka Tapiola.

Republica Moldova își dorește ca programul de proeicte transfrontaliere 2015-2020 să fie ultimul în care participă în calitate de vecin al Uniunii Europene, a declarat premierul Iurire Leancă. El a precizat că una din prioritățile viitorului program va fi construcția de poduri peste Nistru și Prut.

Regiunea de sud a Republicii Moldova a beneficiat de mai multe proiecte în cadrul programelor transfronatliere, care sunt foarte imporante pentru dezvoltarea comunităților și îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor, dar și pentru apropierea de standardele europene, potrivit directorului Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov.

În cadrul programului transfrontalier 2007-2013 Republica Moldova a beneficiat de mai multe proiecte printre care construcția gazoductului Iași-Ungheni, deschiderea serviciului SMURD, reconstrucția cetății Soroca și un șir de inițiative de protejare a mediului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău