UE adoptă sancțiuni prelungite împotriva Moscovei. Se interzice cel mai important export al Rusiei după energie, aurul rusesc
-
21 Iulie 2022 15:24
Ca răspuns la continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul UE a adoptat astăzi, 21 iulie, noi măsuri menite să înăsprească sancțiunile economice existente care vizează Rusia, să perfecționeze punerea în aplicare a acestora și să le consolideze eficacitatea, se arată în comunicatul oficial.
„Astăzi, luăm încă un pas important pentru a reduce capacitatea Rusiei de a continua și de a-și finanța războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Interzicem efectiv cel mai important export al Rusiei după energie – aurul rusesc. De asemenea, extindem scutirea tranzacțiilor pentru produsele agricole și transferul de petrol către țări terțe. Pentru că UE își face partea sa pentru a se asigura că putem depăși criza alimentară globală iminentă. Depinde de Rusia să nu mai bombardeze câmpurile și silozurile Ucrainei și să nu mai blocheze porturile din Marea Neagră”, a anunțat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, scrie Calea Europeană.
Pachetul de astăzi privind “menținerea și alinierea” introduce o nouă interdicție de a achiziționa, importa sau transfera, direct sau indirect, aur, dacă acesta provine din Rusia și a fost exportat din Rusia în UE sau în orice țară terță după aceea. Această interdicție acoperă, de asemenea, bijuteriile.
Pachetul extinde, de asemenea, lista articolelor controlate care pot contribui la consolidarea militară și tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului său de apărare și securitate, consolidând astfel controalele la export privind produsele cu dublă utilizare și tehnologia avansată.
UE introduce, de asemenea, o serie de clarificări ale măsurilor existente, de exemplu în domeniul achizițiilor publice, al aviației și al justiției. De exemplu, asistența tehnică acordată Rusiei în ceea ce privește bunurile și tehnologia în domeniul aviației va fi permisă în măsura în care este necesară pentru a proteja activitatea de stabilire a standardelor tehnice industriale a Organizației Aviației Civile Internaționale, iar interdicția de a încheia tranzacții cu entități publice rusești va fi ușor modificată pentru a asigura accesul la justiție.
În vederea evitării oricăror potențiale consecințe negative pentru securitatea alimentară și energetică la nivel mondial, UE a decis să extindă derogarea de la interdicția de a se angaja în tranzacții cu anumite entități de stat în ceea ce privește tranzacțiile cu produse agricole și transportul de petrol către țări terțe.
În sens mai larg, UE se angajează să evite toate măsurile care ar putea duce la insecuritate alimentară în întreaga lume. Niciuna dintre măsurile adoptate astăzi sau anterior, având în vedere acțiunile Rusiei care destabilizează situația din Ucraina, nu vizează în vreun fel comerțul cu produse agricole și alimentare, inclusiv grâu și îngrășăminte, între țările terțe și Rusia.
În mod similar, măsurile UE nu împiedică țările terțe și resortisanții acestora care își desfășoară activitatea în afara UE să achiziționeze produse farmaceutice sau medicale din Rusia.
În plus față de sancțiunile economice, Consiliul a decis să includă pe listă persoane și entități suplimentare și să consolideze cerințele de raportare, punând povara declarării activelor asupra persoanelor sancționate, pentru a facilita înghețarea activelor acestora în UE.
UE este ferm alături de Ucraina și va continua să ofere un sprijin puternic pentru reziliența economică, militară, socială și financiară globală a Ucrainei, inclusiv ajutor umanitar.
UE condamnă cu fermitate atacurile Rusiei împotriva civililor și a infrastructurii civile și îndeamnă Rusia să își retragă imediat și necondiționat toate trupele și echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei, în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Dreptul umanitar internațional, inclusiv în ceea ce privește tratamentul prizonierilor de război, trebuie respectat.
Ucrainenilor, în special copiilor, care au fost mutați cu forța în Rusia trebuie să li se permită imediat să se întoarcă în siguranță. Rusia, Belarus și toți cei responsabili de crime de război și de celelalte crime cele mai grave vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor, în conformitate cu dreptul internațional.
În concluziile sale din 23-24 iunie 2022, Consiliul European a declarat că vor continua lucrările privind sancțiunile, inclusiv pentru a consolida punerea în aplicare și a preveni eludarea acestora.
Actele juridice relevante vor fi publicate în curând în Jurnalul Oficial.