UE adoptă sancțiuni împotriva șefului juntei din Myanmar, Min Aung Hlaing, și altor zece oficiali

  • 22 Martie 2021 16:11
UE adoptă sancțiuni împotriva șefului juntei din Myanmar, Min Aung Hlaing, și altor zece oficiali

Uniunea Europeană a adoptat luni sancțiuni împotriva șefului juntei la putere în Myanmar, generalul Min Aung Hlaing, precum și a nouă înalți gradați ai forțelor armate și a președintelui Comisiei electorale pentru represiunea din țară de după lovitura de stat, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Decizia a fost luată la începutul unei reuniuni a miniștrilor de externe din statele UE de la Bruxelles. Sancțiunile constau într-o interdicție de a se deplasa în UE sau de a tranzita teritoriul comunitar, precum și într-o înghețare a bunurilor sau a resurselor lor în UE, se menționează în declarația oficială publicată de Consiliul UE.

De la lovitura de stat de la 1 februarie care a înlăturat-o de la putere pe lidera civilă Aung San Suu Kyi, peste 2.600 de persoane au fost arestate și circa 250 ucise, potrivit Asociației de asistență pentru deținuții politici (AAPP). Bilanțul victimelor ar putea fi însă și mai mare, subliniază această organizație locală de apărare a drepturilor omului.

Violențele ating un nivel "absolut inacceptabil", a declarat șeful diplomației germane Heiko Maas.

Este vorba despre primele sancțiuni de la puciul din Myanmar decise de UE, care a sancționat deja în 2019 14 militari și polițiști pentru persecuțiile împotriva minorității musulmane rohingya.

La rândul său, BBC a anunțat punerea în libertate a jurnalistului său din Myanmar Aung Thura, reținut vineri în capitala Naypyidaw. Un număr de 40 de jurnaliști au fost reținuți de la puciul din Myanmar, precizează BBC pe site-ul său.

Un al doilea jurnalist, care lucra pentru media locală Mizzima și care a fost reținut tot vineri la Naypyidaw, Than Htike Aung, rămâne în detenție.

În Myanmar, conexiunile de internet mobile au fost tăiate, precum și mai multe rețele wi-fi, în prezent fiind disponibile numai ziarele de stat. Media locale independente, precum Mizzima, au avut licențele revocate.

La Mandalay, capitală culturală și al doilea oraș al țării, manifestanții, printre care și profesori, au defilat în număr mare luni, înainte de răsăritul soarelui, unii agitând pancarte prin care cereau ONU să intervină. Opt persoane au fost ucise duminică și circa 50 rănite în acest oraș, a declarat pentru AFP o sursă medicală.

Focuri de arme automate au fost auzite într-un cartier din oraș în jurul orei locale 23:00 (16:00 GMT). "Oamenii erau complet îngroziți și s-au simțit în nesiguranță toată noaptea", a explicat un medic prin telefon pentru AFP.

Pentru a protesta împotriva brutalității represiunii, un grup de medici din Mandalay a organizat o "manifestație de pancarte" aliniate în stradă ca protestatari virtuali, a relatat media independentă Voice of Myanmar. Călugării au organizat și ei o manifestație similară.

La Yangon, capitala economică și principalul oraș al țării, au avut loc de asemenea manifestații, luni foarte devreme, în anumite cartiere. Automobiliștii claxonau în semn de susținere a protestatarilor.

Deși condamnările internaționale se înmulțesc, junta nu a reacționat până acum.

Înainte de sancțiunile decise de UE, SUA și Marea Britanie au luat măsuri punitive.

Vecinii Myanmar au ridicat și ei vocea în cadrul ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est), care de obicei nu se amestecă în afacerile unui stat membru.

Indonezia și Malayezia au făcut apel la organizarea unei reuniuni de urgență a celor zece țări din ASEAN pentru a discuta despre criza din Myanmar. Ministrul de externe singaporez, Vivian Balakrishnan, începe luni în Brunei, care prezidează în acest an ASEAN, un turneu în cadrul căruia va avea vizite în Malayezia și Indonezia.

Grupul francez de electricitate EDF a anunțat duminică suspendarea unui proiect de baraj hidroelectric în Myanmar, o investiție de 1,51 de miliarde de dolari în statul Shan (est), în urma loviturii de stat, o decizie salutată de ONG-urile Info Birmania și Justice for Myanmar.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău