UE acuză Belarusul de efectuarea unui ”atac direct” prin împingerea peste graniță a solicitanților de azil

  • 19 August 2021 10:23
UE acuză Belarusul de efectuarea unui ”atac direct” prin împingerea peste graniță a solicitanților de azil

Statele Uniunii Europene au acuzat miercuri Belarusul de efectuarea unui ”atac direct” prin împingerea peste graniță a solicitanților de azil și, îngrijorate de perspectiva creșterii numărului de migranți afgani, au convenit că trebuie să își întărească frontierele externe, transmite Reuters, citată de News.ro.

Uniunea Europeană îl acuză pe președintele Belarusului Alexander Lukașenko că a orchestrat sosirea a mii de oameni la granițele Lituaniei, Letoniei și Poloniei, ca represalii pentru sancțiunile impuse fostei republici sovietice, scrie sursa citată

Miniștrii de interne ai celor 27 de națiuni ale UE au afirmat într-un comunicat că Belarusul încearcă să ”se folosească de ființele umane în scopuri politice”.

„Acest comportament agresiv … este inacceptabil și echivalează cu un atac direct care vizează destabilizarea și presurizarea UE”, au spus aceștia în declarație.

Problema a devenit mai acută în urma preluării Afganistanului de către talibani, care a fost finalizată duminică. Mulți afgani încearcă să fugă din țară, temându-se de represalii.

Statele membre ale UE sunt îngrijorate în legătură cu o posibilă repetare a crizei migrației din Europa, din 2015/16, când sosirea haotică a mai mult de un milion de oameni din Orientul Mijlociu a tensionat sistemele de securitate și de asistență socială și a alimentat susținerea grupurilor de extremă dreapta.

Miniștrii au declarat, fără referiri directe la Afganistan, că ”este necesară consolidarea întregii frontiere externe” a UE pentru a preveni trecerile ilegale în viitor.

UE acuză Belarusul că a transportat irakieni la Minsk, pe calea aerului, și că apoi i-a condus spre granițele sale din nord.

Lukașenko a declarat că nu va mai reține migranții din cauza sancțiunilor impuse după alegerile prezidențiale disputate de anul trecut și represiunea ulterioară împotriva protestatarilor și disidenților.

Potrivit declarației miniștrilor, țările care se învecinează cu Belarusul și agenții ale UE au primit deja asistență financiară și tehnică pentru gestionarea crizei migranților și că ar putea fi trimise alte ajutoare, dacă va fi necesar.

Ministrul de interne al Lituaniei, Agne Bilotaite, a declarat că instalarea unui gard și a unui sistem de monitorizare ar putea costa mai mult de 500 de milioane de euro (585 milioane de dolari) și că țara sa speră la sprijinul UE.

„Comisia Europeană a alocat Lituaniei 37 de milioane de euro sub formă de ajutor de urgență pentru a satisface nevoile imediate. Cu toate acestea, Lituania intenționează să solicite sprijin financiar suplimentar”, a spus ea într-un comunicat.

Un total de 4.124 de persoane – în mare parte irakiene – au traversat ilegal teritoriul lituanian în acest an, mai ales în iulie, deși doar 14 au intrat între 5 și 17 august, deoarece Lituania și vecina sa Letonia au început respingă pe cei care încearcă să intre.

Polonia a declarat miercuri că a trimis peste 900 de soldați pentru a ajuta la securizarea frontierei sale cu Belarus.

Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați UNHCR a declarat că este ”profund îngrijorată” de respingerea migranților la frontieră și Crucea Roșie lituaniană a declarat că se îndoiește că practica îndeplinește obligațiile țărilor în temeiul tratatelor internaționale privind drepturile omului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău