UE a primit 107 milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru primul trimestru

  • 31 Martie 2021 18:05
UE a primit 107 milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru primul trimestru

Uniunea Europeană a primit 107 milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru primul trimestru, a transmis miercuri Comisia Europeană, reamintind că se așteaptă "la o accelerare" în următoarele săptămâni, relatează AFP, potrivit Agerpres.

La sfârșitul săptămânii (la 4 aprilie), cele 27 de state membre vor fi primit în total 107 milioane de doze, dintre care 29,8 milioane de la AstraZeneca, 67,2 milioane de la BioNTech-Pfizer și 9,8 milioane de la Moderna, a detaliat o purtătoare de cuvânt a executivului european în cadrul unei conferințe de presă.

Deși AstraZeneca le-a promis inițial 120 de milioane de doze statelor membre în primul trimestru, compania a transmis în cele din urmă că nu poate să furnizeze decât 30 de milioane.

Până la 24 martie, laboratorul suedezo-britanic nu a livrat decât 19 milioane de doze, potrivit unei surse europene.

Însă după descoperirea a 29 de milioane de doze într-un depozit în Italia săptămâna trecută, grupul a anunțat că 10 milioane dintre ele ar fi fost livrate țărilor din UE în ultima săptămână din martie, apoi șase milioane în aprilie.

Serul de la AstraZeneca a făcut obiectul unor îngrijorări după unele cazuri de grave probleme sanguine identificate în rândul persoanelor vaccinate.

În timp ce Germania a anunțat marți că rezervă acest vaccin doar pentru persoanele de peste 60 de ani, Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), care l-a declarat "sigur și eficient" la 19 martie, a precizat miercuri că experții care au verificat presupusele legături între vaccinul COVID-19 și cheagurile de sânge nu au găsit factori de risc specific, inclusiv vârsta, dar își continuă analizele.

În al doilea trimestru, statele membre ar urma să primească cel puțin 360 de milioane de doze, a precizat o sursă europeană săptămâna trecută.

Țările membre se așteaptă la 200 de milioane de doze BioNTech-Pfizer, 35 de milioane de doze Moderna, 55 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson (recent aprobat de autoritatea europeană de reglementare), precum și 70 de milioane de doze AstraZeneca (din cele 180 de milioane prevăzute inițial prin contractul tău).

Primele doze de la Johnson&Johnson "vor fi distribuite și administrate în următoarele săptămâni", a dat asigurări miercuri purtătoarea de cuvânt a Comisiei, fără mai multe detalii.

În cadrul mecanismului său de control asupra exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19 produse pe teritoriul său, UE a primit 491 de cereri de exporturi între 30 ianuarie și 19 martie, a adăugat ea.

Dintre ele, una singură a fost refuzată, șapte sunt în curs de examinare și 483 au fost aprobate, pentru 68,3 milioane de doze spre 41 de țări

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău