UE a investit peste 13 milioane de euro în proiecte de dezvoltare rurală. Peter Michalko: S-au aprobat încă 16 milioane de euro pentru Moldova

  • 16 Iulie 2020 15:58
UE a investit peste 13 milioane de euro în proiecte de dezvoltare rurală. Peter Michalko: S-au aprobat încă 16 milioane de euro pentru Moldova

Proiecte în valoare de peste 13 milioane de euro au fost implementate, până acum, în localitățile rurale din Rep. Moldova grație suportului financiar oferit de către Uniunea Europeană. Fie că este vorba despre construcția sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare sau procurarea echipamentelor pentru creșterea competitivității în sectorul agroalimentar, toate au avut drept scop modernizarea zonelor rurale și îmbunătățirea calității vieții oamenilor.

Astăzi, Delegația Uniunii Europene la Chișinău a lansat o campanie menită că reflecte schimbările realizate în localitățile rurale cu suport european. 

Grație suportului financiar oferit de către Uniunea Europeană, în orașul Cantemir a fost construită rețeaua de alimentare cu apă. De asemenea, a fost modernizat iluminatul stradal. Tot cu suportul partenerilor europeni, în prezent, se construiește un sistem de canalizare și o stație de epurare. Potrivit primarului localității, Roman Ciubaciuc, lucrările urmează să fie finalizate la sfârșitul anului viitor. El menționează că administrația publică locală nu ar fi reușit, din sursele financiare proprii, să realizeze asemenea proiecte.

În 2015 a fost elaborat proiectul pentru construcția sistemului de canalizare și stației de epurare și deja de anul trecut, din luna iulie, au fost pornite lucrările. Mai avem încă un an la dispoziție și la sfârșitul lunii august în 2021 sperăm să avem lucrările finalizate. În privința aprovizionării cu apă a orașului Cantemir, într-adevăr, până în anul 2019 era o situație critică când cetățenii orașului aveau câte 2-3 ore pe zi apă la robinet. Au fost perioade când nu aveam săptămâni întregi apă la robinet. După ce s-a finalizat proiectul, susținut de Agenția austriacă de Dezvoltare, apă potabilă a ajuns în fiecare familie.

Uniunea Europeană finanțează de mai mulți ani câteva inițiative în domeniul dezvoltării rurale. Unul dintre proiecte urmărește scopul de a crește competitivitatea sectorului agroalimentar și consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare în zonele rurale. Un alt proiect prevede acordarea suportului pentru întreprinderile mici și mijlocii în zonele rurale. Până acum au fost finanțare proiecte în sumă de peste 13 milioane de euro sau 260 de milioane de lei.

Șeful delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a informat că Uniunea Europeană a aprobat recent decizia de a finanța cu 16 milioane de euro Programul „EU for Moldova”.

Uniunea Europeană ca cel mai puternic susținător al Republicii Moldova vrea să susțină pe oamenii care trăiesc în Moldova ca să-și poată dezvolta întreaga țară. Dezvoltarea, prosperitatea poate să fie una viabilă și durabilă numai dacă se dezvoltă întreaga țară, nu numai Capitala și orașele mari, dar fiecare localitate, fiecare sat, fiecare orășel mic să aibă viziune clară pentru oamenii care trăiesc acolo.

Pentru a informa despre rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale cu suport european, Delegația UE la Chișinău a lansat campania “UE pentru Moldova rurală”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău