UE a instituit Cadrul de Investiții pentru Ucraina, în valoare de 9,3 mld. de euro

  • 18 Aprilie 20:15
UE a instituit Cadrul de Investiții pentru Ucraina, în valoare de 9,3 mld. de euro

UE a instituit miercuri, 17 aprilie, Cadrul de investiții pentru Ucraina, ramura financiară și o componentă integrală a Facilității pentru Ucraina, în valoare de 50 miliarde de euro, în vederea stimulării investițiilor publice și private pentru redresarea și reconstrucția țării afectate de războiul cu Rusia, informează Calea Europeană, cu referire la Comisia Europeană.

Potrivit sursei, în cadrul reuniunii inaugurale a Comitetului Director al Cadrului de Investiții pentru Ucraina, care a avut loc la 17 aprilie, statele membre ale UE au adoptat regulamentul de procedură și orientările strategice ale Cadrului de Investiții pentru Ucraina, dând astfel startul lucrărilor privind primele programe de investiții, care urmează să fie semnate în cadrul Conferinței pentru redresarea Ucrainei, care va avea loc la 11 și 12 iunie la Berlin. Consiliul oferă orientări strategice și operaționale și asigură alinierea cu Planul pentru Ucraina, strategia de reforme și investiții a Ucrainei pentru următorii patru ani, care a fost evaluată pozitiv de Comisie în această săptămână.

Cadrul de Investiții pentru Ucraina este dotat cu un pachet financiar în valoare totală de 9,3 miliarde de euro, din care 7,8 miliarde de euro pentru garanții de împrumut și 1,51 miliarde de euro pentru finanțare mixtă. Se preconizează că, în următorii ani, cadrul de investiții din Ucraina va mobiliza până la 40 miliarde de euro în investiții publice și private.

Cadrul de Investiții pentru Ucraina se va concentra pe sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, a municipalităților și a regiunilor, pe reconstrucția infrastructurii și pe promovarea tranziției ecologice și digitale. Reconstrucția Ucrainei înseamnă reconstruirea țării în conformitate cu normele și standardele UE. Prin urmare, în timp ce sprijinim Ucraina pe calea aderării, consolidăm, de asemenea, mediul de investiții bazat pe normele și standardele noastre, astfel încât creșterea economică și locurile de muncă să poată prospera”, a declarat comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivier Várhelyi, în cadrul “Summitului privind viitorul Ucrainei” de la Bruxelles, co-organizat de Comisia Europeană și de președinția belgiană a Uniunii Europene.

Conferința reunește aproximativ 500 de reprezentanți ai instituțiilor UE, ai guvernelor, ai instituțiilor financiare și ai mediului de afaceri pentru a discuta despre oportunitățile oferite de UE pentru a mobiliza investițiile în redresarea și reconstrucția Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău