UE a înghețat deja active rusești în valoare de cel puțin 29,5 miliarde de euro

  • 08 Aprilie 2022 16:32
UE a înghețat deja active rusești în valoare de cel puțin 29,5 miliarde de euro

Țările UE au înghețat active rusești și belaruse în valoare de cel puțin 29,5 miliarde de euro în cadrul sancțiunilor adoptate din cauza războiului din Ucraina, potrivit unui bilanț încă parțial anunțat vineri de Comisia Europeană, relatează AFP.

Aceste active includ ambarcațiuni, elicoptere, bunuri imobiliare, opere de artă în valoare de aproape 6,7 miliarde de euro. Această evaluare "este încă în curs", a precizat Comisia într-un comunicat. Bruxellesul a cerut statelor membre să împărtășească informațiile și, pentru moment, "peste jumătate dintre ele" și-au comunicat bilanțul măsurilor, transmite Agerpres.

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a invitat "imediat toate statele membre să ia toate măsurile necesare pentru a aplica sancțiunile și cele care nu au făcut-o să raporteze fără întârziere acest lucru Comisiei Europene".

"Adoptarea de sancțiuni nu este suficientă. Este la fel de important să le punem în practică și să ne monitorizăm progresul", a declarat el, citat în comunicat.

UE a aprobat vineri un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care prevede un embargo asupra cărbunelui rusesc și închiderea porturilor europene pentru navele rusești.

Acest pachet extinde și mai mult lista neagră, afectând veniturile a sute de oligarhi și responsabili politici din Rusia, Belarus și din republicile separatiste proruse Lugansk și Donețk.

Persoanele și entitățile de pe această listă sunt vizate de o interdicție de intrare în UE și de o înghețare a activelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
22,18
Câțiva nori
Umiditate:35 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău