UE a deschis negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord

  • 19 Iulie 2022 19:13
UE a deschis negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord

Uniunea Europeană a deschis marți negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit France Presse și DPA.

''Este un moment istoric. Este ceea ce au așteptat atât de mult timp cetățenii dumneavoastră și ceea ce ei merită. Ați menținut încrederea în procesul de aderare. Ați dat dovadă de răbdare strategică, din plin", a subliniat șefa executivului comunitar adresându-se premierilor albanez și nord-macedonean, Edi Rama și Dimitar Kovacevski, notează Agerpres.


''Viitorul european vă este la îndemână. Vă doresc cel mai rapid parcurs posibil'', a spus la rândul său premierul ceh Petr Fiala, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE.

Cele 27 state membre ale Uniunii Europene și-au dat luni seară acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, după semnarea unui protocol între Skopje și Sofia care ridică ultimele obstacole.

Negocierile de aderare pot dura mai mulți ani și statele membre UE încă pot bloca acest proces. Muntenegrul a început negocierile în 2012, iar Serbia în 2014, în timp ce Turcia a primit statutul de candidat oficial la aderare, dar negocierile sunt practic înghețate.

Recent, Uniunea Europeană a acordat statutul de candidat oficial la aderare Republicii Moldova și Ucrainei.

Cererea Albaniei de aderare la UE a fost depusă la 24 aprilie 2009. La data de 16 noiembrie 2009, Consiliul a aprobat cererea Albaniei și a invitat Comisia Europeană să își prezinte avizul. Pe 9 noiembrie 2010, Comisia a evaluat că, înainte ca negocierile de aderare să poată fi deschise în mod formal, Albania trebuie să atingă gradul necesar de respectare a criteriilor de aderare.

În octombrie 2012, Comisia Europeană a recomandat ca Albaniei să îi fie acordat statutul de țară candidată la aderarea la UE, sub rezerva finalizării măsurilor în anumite domenii. Albania a primit statutul de țară candidată în 2014.

Republica Macedonia de Nord și-a depus solicitarea de aderare la UE la 22 martie 2004. Comisia Europeană a emis un aviz pozitiv la 9 noiembrie 2005. În decembrie 2005, Consiliul European a conferit Macedoniei de Nord statutul de țară candidată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău