UE a demonstrat că știe să-și protejeze producătorii

  • 03 Februarie 2014 09:44
UE a demonstrat că știe să-și protejeze producătorii

Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană va deschide piața comunitară pentru producătorii din Republica Moldova.

Totuși, pentru unele mărfuri au fost negociate cote de export, chiar dacă acestea vor fi scutite de taxe vamale, iar altele vor putea fi exportate fără limitarea volumului, însă cu achitarea taxelor. Agricultorii moldoveni se îngrijorează, însă, că nu sunt suficient de competitivi și nu vor reuși să își exporte marfa nici în limita cotelor acordate. 

Agricultorii din Republica Moldova vor putea exporta anual, fără achitarea taxelor vamale, până la 1000 de tone de roșii, câte 5000 tone de struguri de masă și de prune, 220 de tone de usturoi și 20 de mii de tone de mere.

Altă anexă a Acordului stabilește că produse precum dovleceii, castraveții, vișinele, cireșele, caisele, perele și piersicile, dar și mandarinele și lămâile, vor fi supuse unui preț de intrare pe piața europeană.

O altă categorie de produse ce urmează să fie limitate de cote de export sunt: carnea de porc, de găină, de curcan, de rațe, gâște și bibilici, precum și laptele, frișca, untul, ouăle, semințele de grâu, orz, porumb, zahărul alb, dar și țigările.

În opinia președintelui Uniagroprotect, Alexandru Slusari, Uniunea Europeană a demonstrat prin aceste prevederi că știe să își protejeze producătorii. Problema cea mai importantă ține, însă, de competitivitate redusă a produselor moldovenești.

Acordul mai prevede accesul treptat pe piața moldovenească a unor mărfuri europene. Acestea sunt produsele lactate, fructele și legumele, produsele din carne, gemurile și sucurile, vinurile și cognac-ul. Taxele vamale la aceste produse vor fi reduse treptat, pe parcursul a 3-10 ani, de la intrarea în vigoare a Acordului, pentru a proteja mărfurile similare ale producătorilor autohtoni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău