UE a criticat decizia de a declara organizațiile lui Navalnîi drept "extremiste"

  • 10 Iunie 2021 12:53
UE a criticat decizia de a declara organizațiile lui Navalnîi drept

Uniunea Europeană a criticat decizia Tribunalului orășenesc Moscova cu privire la recunoaștea organizațiilor lui Aleksei Navalnîi ca fiind 'extremiste', numind-o drept ''o tentativă de suprimare a opoziției politice'', scrie Rador.

Rusia a catalogat, în repetate rânduri, declarațiile Occidentului cu privire la situația lui Aleksei Navalnîi drept o imixtiune în afacerile sale interne. "Decizia de ieri a Tribunalului Moscova, potrivit căreia organizațiile care au conexiuni cu Aleksei Navalnîi sunt declarate drept ''extremiste'' și sunt scoase în afara legii, reprezintă cea mai gravă tentativă a Guvernului rus din momentul de față de a suprima opoziția politică independentă, investigațiile anticorupție și de a elimina influența rețelelor conduse de Aleksei Navalnîi, înainte și după alegerile pentru Duma de Stat a Rusiei, scrutin care va avea loc în luna septembrie 2021", se specifică într-un comunicat remis de Uniunea Europeană.

"Facem apel la autoritățile ruse să își respecte pe deplin angajamentele asumate, inclusiv în cadrul Consiliului Europei și în cadrul OSCE", a mai subliniat Uniunea Europeană, în comunicat. Miercuri, instanța a declarat Fondul anticorupție, FBK, drept agent străin, Fondul pentru protecția drepturilor cetățenilor, drept agent străin, Mișcarea Civică a Staff-uui Navalnîi, drept agent străin, iar organizațiile lui Navalnîi care au fost declarate extremiste au fost interzise pe teritoriul Federației Ruse. După audieri, un reprezentant al procuraturii din Moscova le-a declarat jurnaliștilor că FBK a provocat în mod frecvent violențe la care au participat minori. Parchetul a precizat că decizia de desființare a FBK este una legală.

După cum a declarat ulterior pentru Agenția de presă RIA NOVOSTI, Aleksandr Holodov, vicepreședinte al Comisiei pentru securitate și cooperare din cadrul Camerei Civice a Federației Ruse, declararea FBK drept organizație 'extremistă' este evidentă 'pentru orice persoană rațională'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău