UE a aprobat un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. Liderii europeni au interzis importurile de diamante rusești

  • 15 Decembrie 2023 10:46
UE a aprobat un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. Liderii europeni au interzis importurile de diamante rusești

Uniunea Europeană (UE) a aprobat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include în special interdicția importurilor de diamante rusești în UE, a anunțat joi un comunicat al Celor 27, informează AFP, potrivit Agerpres.

Liderii europeni, reuniți în summit la Bruxelles, au salutat adoptarea acestui nou pachet, al 12-lea de la invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie 2022. UE va lua, de asemenea, măsuri pentru a îmbunătăți eficiența sancțiunilor vizând petrolul rusesc.

Moscova este acuzată că finanțează o parte din războiul său împotriva Ucrainei datorită comerțului lucrativ cu diamante, care reprezintă o cifră de afaceri de aproximativ patru până la cinci miliarde de dolari pe an. Interdicția UE se va referi la diamantele naturale sau sintetice și bijuterii cu începere din ianuarie, iar la diamantele rusești tăiate în alte țări din septembrie 2024.

Belgia și-a ridicat rezervele cu privire la aceste sancțiuni, decise de țările din G7, și a propus soluții, în special un sistem de urmărire pentru a le face eficiente fără a penaliza propria industrie, înfloritoare la Anvers (nord-vest).

De asemenea, UE încearcă să aplice mai bine sancțiunile vizând petrolul rusesc. Țările occidentale au decis să interzică toate importurile de petrol rusesc peste un preț stabilit la 60 de dolari pe baril. Însă Rusia a reușit să ocolească această măsură, prin dezvoltarea unei flote „fantomă” de petroliere și, de asemenea, datorită ajutorului Chinei și Indiei, a remarcat recent o cercetătoare de la Fundația Carnegie, Alexandra Prokopenko.

Cei 27 au mai decis să extindă aceste sancțiuni pentru petrol și la GPL, gazul petrolier lichefiat, la butan și la propan, utilizate în special pentru încălzire.


Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:46 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău