UE – preocupată de modernizarea și democratizarea Republicii Moldova, opinii

  • 27 August 2021 07:55
UE – preocupată de modernizarea și democratizarea Republicii Moldova, opinii

Uniunea Europeană n-a renunțat niciodată la ideea democratizării și modernizării Republicii Moldova, iar vizita la Chișinău a celor 3 președinți este o dovadă în plus în acest sens. O spun reprezentanții guvernării și unii experți în domeniul relațiilor internaționale. Potrivit fostului reprezentant permanent al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, prezența la Chișinău a celor 3 șefi de stat, în Ziua Proclamării Independenței, reprezintă un mesaj ferm de sprijin a parcursului european al țării, notează IPN.

Potrivit fostului ambasador și fostului reprezentant al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, propunerea Poloniei ca Republica Moldova să devină membru al Inițiativei celor Trei Mări, reprezintă o deschidere fără precedent din partea Uniunii Europene în domeniul cooperării economice și intensificării relațiilor comerciale.

„Prezența președintelui României și Ucrainei reprezintă un mesaj de sprijin important pentru noul Guvern, generat de alegerile parlamentare anticipate. În privința Poloniei, este vorba despre un mesaj de continuitate a Parteneriatului Estic. Polonia a lansat împreună cu Suedia parteneriatul Estic. În același timp, Polonia a sprijinit întotdeauna Ucraina și președintele Duda a menționat despre Inițiativa celor Trei Mări, este vorba, în special, despre relații economice”, a spus Vlad Lupan în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același timp, reprezentanții PAS spun că Republica Moldova a pierdut încrederea partenerilor europeni, manifestată după preluarea guvernării de către fostele alianțe proeuropene, iar menirea actualei puteri este să restabilească această încredere și să devină un partener credibil pe plan extern.

„Uniunea Europeană niciodată nu a abandonat ideea că Republica Moldova trebuie democratizată și modernizată. Mereu problema a fost din interiorul Republicii Moldova, prin actori politici care și-au dorit concentrarea puterii și promovarea intereselor personale și de grup. În primii ani ai Alianțelor pentru Integrare Europeană am avut o deschidere fără precedent din partea partenerilor externi, dacă nu se întâmplau hoțiile de proporții astăzi eram candidați la aderare cu șanse”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp.

Președintele României, Klaus Iohannis, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky și președintele Poloniei, Andrzej Duda participă astăzi, alături de președintele Maia Sandu, la festivitățile organizate în Piața Marii Adunări Naționale, dedicate Zilei Independenței Republicii Moldova. Ulterior, vor avea loc întrevederi bilaterale, precum și o reuniune multilaterală a celor 4 șefi de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău