Ucrainenii, tot mai aproape de spargerea apărării ruse și de obținerea unui „mare succes”. Rușii și-au epuizat aproape toate rezervele

  • 16 Iulie 2023 15:05
Ucrainenii, tot mai aproape de spargerea apărării ruse și de obținerea unui „mare succes”. Rușii și-au epuizat aproape toate rezervele

Acțiunile de luptă ale armatei ucrainene și semnele tot mai vizibile ale dificultăților cu care se confruntă armata rusă sugerează că forțele Kievului ar putea obține un mare succes în cadrul contraofensivei declanșate la începutul lunii iunie, a declarat șeful serviciilor militare estoniene, colonelul Margo Grosberg.

Acesta a enumerat tacticile de succes folosite până acum de ucraineni în cadrul contraofensivei, precum distrugerea - cu muniții de precizie - a centrelor de comandă și de aprovizionare ale rușilor, scrie Digi24.

De asemenea, Grosberg a apreciat că forțele Moscovei și-au epuizat deja aproape toate rezervele pe care le puteau arunca în luptă.

Totodată, unitățile ucrainene au reușit să câștige controlul asupra mai multor zone-cheie situate la nord și sud de orașul Bahmut.

„Toate acestea indică faptul că ucrainenii sunt aproape de dobândirea unui succes” a spus Margo Grosberg. 

Afirmațiile lui Grosberg au fost făcute vineri după-amiază în cadrul unei conferințe de presă organizate la ministerul estonian al Apărării, conform presei locale. Declarațiile au fost apoi preluate sâmbătă seara de presa internațională și cea ucraineană. 

Astfel, acțiunile „pregătitoare” ale ofensivei ucrainene sunt menite, conform lui Grosberg, să atragă și să blocheze unități rusești pentru a le exploata slăbiciunile, în vederea realizării unei străpungeri a defensivei ruse. Pentru ca acest lucru să se întâmple, centrele de comandă, raioanele de concentrare și punctele de aprovizionare și logistică ale armatei ruse din spatele frontului sunt atacate, a spus șeful informațiilor militare estoniene,  

De asemenea, unitățile ucrainene au reușit să câștige controlul asupra mai multor zone-cheie situate la nord și sud de orașul Bahmut. În acest fel, ucrainenii pot bombarda cu artileria orașul și rutele de acces către oraș. În acest fel, aprovizionarea trupelor ruse aflate în oraș este dificilă.

Concomitent, trupele de parașutiști ruși, aflate în Bahmut încă din primăvară, suferă pierderi și se află în imposibilitatea de a fi redesfășurate în alte zone sau retrase de pe linia frontului. Astfel, deși parașutiștii sunt trupe de elită în cadrul armatei ruse, cu un moral ridicat, această tactică de uzură a ucrainenilor în mod sigur le afectează moralul. „Va trebui să existe un succes la un moment dat”, a spus colonelul Margo Grosberg. 

Totodată, pe frontul de la Zaporojie și Velika Novoselivka, forțele ucainene au mărit suprafața teritoriului eliberat de sub controlul armatei ruse, în timp ce distrug diverse ținte cu ajutorul loviturilor cu muniții precise. Grosberg a dat exemplu, în acest sens, atacul asupra unui hotel din Berdiansk în care a fost ucis adjunctul șefului Districtului militar Sud al armatei ruse, generalul Oleg Țokov. 

Grosberg a atras atenția asupra demiterii generalului rus Ivan Popov, ca urmare a criticilor aduse de acesta statului major al armatei ruse și a scurgerilor de informații care arată situația în care se află Armata 58 (aflată până nu demult sub comanda lui Popov). 

Conform șefului serviciilor militare estoniene, faptul că Popov s-a plânsă cu trupele ruse se aflau de prea mult timp în linia întâi și nu fuseseră înlocuite, în timp ce suferă pierderi grele ca urmare a bombardamentelor ucrainene, „demonstrează faptul că rezervele rușilor sunt pe cale de a fi epuizate, din moment ce unitățile nu pot fi înlocuite pe linia frontului”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău