Ucrainenii folosesc un sistem de rachete britanic să dea jos o dronă rusească. Momentul interceptării

  • 23 Aprilie 2022 14:51
Ucrainenii folosesc un sistem de rachete britanic să dea jos o dronă rusească. Momentul interceptării

Marea Britanie a trimis Ucrainei ca ajutor numeroase lansatoare antiaeriene Starstreak, iar printre interceptorii livrați se numără și rachetele Martlet.

Un nou clip video de pe front ilustrrează exact momentul când un soldat ucrainea folosește un lansator cu o rachetă Martlet și trage asupra unei șinte aeriene despre care se spune că ar fi fost o dronă de recunoaștere Orlan-10, informează HotNews.ro.

Racheta pleacă din lansator, face o curbă pronunțată în aer la câțiva metri deasupra solului și apoi o ia în sus unde, la distanță de câteva secunde, explodează în momentul interceptării. La sol soldații ucraineni strigă în semn de victorie.

Ucraina folosește rachetele Martlet trimise de Marea Britanie

Ucrainenii din imagine folosesc un lansator portabil folosit și de sistemul Starstreak, dar racheta folosită pentru interceptare este racheta Martlet, o rachetă cu un corp ușor diferit și mai lentfață de Starstreak - Mach 1,5 în loc de 3, dar cu un focos unitar care se descurcă mai ușor împotriva dronelor mici decât tripla săgeată a rachetei Starstreak. 

Martlet este rachetă ușoară de tipul multirol dezvoltată de Thales pentru regatul Unit care poate fi folosită în mai multe combinații: sol-aer, aer-sol sau sol-sol.

Racheta are un focos de doar 3 kilograme și are o rază operațională de 8 km. Racheta este ghidată optic sau prin laser către țintă de către lansator, iar în faza terminală se bazează pe ghidaj în infraroșu.

De altfel, în ultimele zile, Ucraina a avut ceva succes în a intercepta și doborî sau recupera drone de recunoaștere Orlan-10 folosite de ruși.

Rusia se laudă cum folosește în războiul din Ucraina dronele Orlan-10

Ministerul rus al Apărării a făcut un film de prezentare pentru drona multifuncțională Orlan-10, folosită în „operațiunea militară specială” din Ucraina în special pentru culegerea de informații.

„În timpul operațiunilor de luptă, echipajele Orlan-10, în ciuda interferențelor electronice ale inamicului, desfășoară zboruri de recunoaștere la nivel tactic pentru coordonarea acțiunilor între diferite tipuri de echipament militar și armament”, se arată în descrierea clipului.

Dronele Orlan-10 sunt folosite pentru identificarea și categorisirea țintelor, fiind echipate cu instrumente optice și în spectrul radiației termice.

„Echipajele înregistrează constant și retransmit pozițiile forțelor armate ucrainene. Inamicul se ascunde în zone civile, folosindu-le drept „scuturi umane”, poziții de luptă în zone rezidențiale”, susține ministerul rus al Apărării.

„Dronele nu fac doar recunoaștere. Operatorii le folosesc și să controleze coridoarele pe unde forțele rusești scot refugiații din zonă și în lungul drumurilor pe unde trec convoaiele umanitare. Dronele Orlan lucrează non stop, la fel și operatorii lor”, mai susține Ministerul rus al Apărării.

Orlan-10, o dronă tactică pentru recunoșterea și identificarea țintelor, model intrat în dotarea armatei ruse din 2010

Sistemul de drone Orlan-10 este un tip de aeronavă fără pilot dezvoltat de Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg pentru Forțele Armate Ruse. Dronele sunt folosite de obicei în grupuri de două-trei pentru misiuni de supraveghere la altitudini de 1.000-1.500 de metri.

Circa 1.000 de astfel de drone ar fi fost construite în diverse configurații încă din 2010, iar ele au fost folosite și în Siria, Libya și Nagorno-Karabakh.

Dronele au o greutate de circa 15 kg, sunt lansate printr-o catapultă și aterizează printr-un sistem cu parașută care se declanșează automat.

Dronele Orlan-10 pot atinge viteze de până la 150 km/h, au o rază operațională de circa 140 de km dar poate zbura și până la 600 de km. Dronele pot atinge altitudini de 5.000 de metri și au o autonomie de circa 16 ore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-6,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău