Ucrainenii din întreaga lume sunt îndemnați să participe la acțiunea „Aprinde o lumânare”, în Ziua comemorării victimelor Holodomorului din 1932-1933

  • 23 Noiembrie 2019 13:40
Ucrainenii din întreaga lume sunt îndemnați să participe la acțiunea „Aprinde o lumânare”, în Ziua comemorării victimelor Holodomorului din 1932-1933

Astăzi, 23 noiembrie, la ora 16:00, ucrainenii din întreaga lume sunt îndemnați să participe la acțiunea „Aprinde o lumânare”, în Ziua comemorării victimelor Holodomorului din 1932-1933.

Ucrainenii de acasă și din întreaga lume vor aprinde lumânări în ferestrele lor sau la memorialele Holodomor, informează Ambasada Ucrainei la Chișinău. ”Invităm pe toată lumea să se alăture acțiunii și să aprindă o lumânare pentru a comemora pe cei care au murit prin înfometare”, se arată în mesaj.

Foametea ucraineană (1932-1933), cunoscută și ca Holodomor, a fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale ale ucrainenilor din istoria modernă, cu un număr de morți estimat la 7 milioane. În timp ce foametea din Ucraina a fost parte a unei foamete care a afectat și alte regiuni ale Uniunii Sovietice, prin Holodomor se înțeleg strict evenimentele care au afectat teritoriile locuite de etnicii ucraineni. Cercetătorii sunt de acord că foametea a fost cauzată mai degrabă de politica agricolă a guvernului sovietic și a lui Stalin decât din cauze naturale, iar Holodomorul este denumit și „genocidul ucrainean”,ceea ce ar implica faptul că Holodomorul a fost pus la cale de guvern, cu scopul distrugerii națiunii ucrainene ca factor politic și entitate socială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău