Ucrainenii ar fi aflat secretele aeronavelor de luptă ale lui Putin. Rușii au pierdut 13 dintre cele mai avansate avioane rusești

  • 03 Martie 12:56
Ucrainenii ar fi aflat secretele aeronavelor de luptă ale lui Putin. Rușii au pierdut 13 dintre cele mai avansate avioane rusești

Doborârile repetate a mai mult de o duzină dintre cele mai bune avioane ale Kremlinului au avut loc la aproximativ 18 luni după ce sisteme electronice cheie de apărare au fost capturate de Kiev și ar putea fi acum compromise, scrie Ziare.com. SUA,

Armata ucraineană nu spune nimic despre cum au reușit artileriștii săi de la sol să doboare 13 (până în prezent) dintre cele mai avansate avioane rusești, în doar câteva zile.

Dar faptul că tehnicienii ucraineni și aliați au reușit să analizeze resturile mai multor avioane rusești doborâte și să găsească modalități de a depăși sistemele de avionică și de apărare electronică găsite în resturi, este bine documentat.

Un avion Mach-2, prezentat de Moscova ca fiind emblematic pentru sistemele de luptă moderne operate acum de armata rusă, avionul cu două locuri Su-34, în valoare de 42 de milioane de dolari, este considerat cel mai avansat și cel mai bine protejat avion de vânătoare-bombardament al Moscovei.

În perioada 17-29 februarie, forțele aeriene ruse au început brusc să piardă avioane și piloți în fața rachetelor ucrainene într-un ritm deconcertant. Până la 1 martie, conform armatei ucrainene, Kievul a doborât 11 avioane de atac Su-34, împreună cu două avioane de superioritate aeriană Su-35, chiar mai scumpe, care costă 85 de milioane de dolari fiecare.

Creșterea bruscă a pierderilor rusești ar putea fi explicată, în parte, prin încercările Moscovei de a-și împinge trupele spre vest după capturarea Avdiivka, iar avioanele de atac rusești care sprijină aceste atacuri au intrat în ambuscade aeriene de care reușiseră să scape rămână în afara razei de acțiune în trecut, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuri Ihnat.

Ihnat a declarat că sistemul norvegian de rachete antiaeriene NASMS și sistemul de rachete antiaeriene Patriot, fabricat în SUA, se află în inventarul Forțelor Armate ale Ucrainei și au o rază de acțiune suficientă pentru a lovi un avion rusesc care se aventurează prea aproape, dar a refuzat să spună ce a doborât efectiv avioanele rusești sau cum.

Ihnat a negat informațiile, apărute pentru prima dată în Forbes joi, 29 februarie, potrivit cărora bateriile mobile NASMS sau Patriot ar fi cele care ai doborât recent avioanele de luptă rusești, susținând că, odată desfășurate, sistemele puternice de apărare antiaeriană de acest tip rămân aproape întotdeauna pe loc.

Potrivit producătorului Suhoi, atât Su-34, cât și Su-35 sunt echipate cu cea mai avansată avionică, inclusiv un radar pentru a găsi ținte în aer și la sol, o capsulă de război electronic concepută pentru a păcăli radarele inamice care caută avionul și un dispozitiv de bruiaj la bord.

Un element cheie de apărare este un receptor de avertizare radar care îi permite pilotului să știe, printr-un afișaj vizual și o alarmă neplăcută în căști, că echipele de căutare de la bordul A-50U și/sau algoritmii programați în capsula electronică a avionului său nu și-au făcut treaba cum trebuie și că un radar de urmărire sau, mai rău, o rachetă ostilă s-a fixat pe avionul său.

Potrivit expertului austriac în războaie aviatice Tom Cooper, o explicație probabilă, dar deocamdată nedovedită și neconfirmată, pentru recenta serie de doborâri de Suhoi este compromiterea sistemelor electronice defensive confidențiale de la bordul avioanelor rusești de către tehnicienii ucraineni și americani, iar modificările aduse sistemelor antiaeriene operate de ucraineni au profitat de aceste date aflate.

În afară de aeronave întregi, forțele ucrainene au intrat în posesia unor componente critice care ar fi ținte previzibile pentru cercetare și dezvoltarea de contramăsuri. Una dintre cele mai mediatizate a fost recuperarea de către trupele ucrainene a unei capsule de bruiaj de autoprotecție RTU 518-PSM, un sistem de apărare de ultimă generație, de pe un avion de luptă Su-30 prăbușit. Atât Su-34, cât și Su-35 poartă în mod obișnuit acestă capsulă.

Ihnat a declarat că nu va comenta noile capacități ale sistemelor de apărare antiaeriană ucrainene, menționând că dezvoltarea este mereu în curs de desfășurare. Dar acum piloții ruși care se apropie de pozițiile ucrainene "s-ar putea gândi de două ori", a spus el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău