Ucraina | Zeci de mii de oameni, în stradă la Donețk, la înmormântarea liderului separatist Alexander Zaharcenko, ucis într-o explozie

  • 02 Septembrie 2018 19:17
Ucraina | Zeci de mii de oameni, în stradă la Donețk, la înmormântarea liderului separatist Alexander Zaharcenko, ucis într-o explozie

Zeci de mii de persoane au trecut duminică pe la sicriul liderul regiunii separatiste pro-ruse Donețk din estul Ucrainei, Alexander Zaharcenko, ucis vineri într-o explozie la o cafenea din capitala regiunii și descris ca ''frate'' și ''erou'' de către un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, relatează AFP.

„O mulțime de admiratori, mulți cu lacrimi în ochi, cu o floare în mână, au așteptat să vadă sicriul depus într-un teatru și acoperit cu un drapel, al „președintelui” autoproclamatei republici populare Donețk, ucis vineri într-o explozie, notează AFP.

Într-un comunicat difuzat de agenția de presă a autoproclamatei republici Donețk, un consilier apropiat președintelui Vladimir Putin, Vladislav Surkov, a vorbit de separatist ca de un "frate".

"Ești un adevărat erou și este o onoare imensă să fiu prietenul tău", a spus Surkov, numindu-l pe Zaharchenko "Sacha", diminutivul de la prenumele său.

Potrivit autorităților locale, aproximativ 100.000 de persoane au venit să-i aducă un omagiu liderului separatist. Printre ele, s-au aflat fostul președinte al republicii separatiste Osetia de Sud, Anatoli Bibilov. Transportul public a fost suspendat temporar în oraș, iar bărbați înarmați au coordonat traficul în centrul orașului Donețk. 

Pancarte uriașe au fost ridicate cu portrete ale lui Zaharchenko, iar pe una dintre ele se afla înscris sloganul: "Avem o patrie mamă: Rusia".

Mulți au acuzat Ucraina de moartea conducătorului lor.

"Nu vom uita niciodată această tragedie, nu vom ierta niciodată", a declarat Serghei Kapustin, 35 de ani.

Autoritățile pro-ruse au decretat o perioadă de doliu de trei zile, până luni, iar începutul noului an școlar a fost amânat pentru marți.

Explozia produsă într-o cafenea în care a fost omorât Zaharchenko, 42 de ani, a provocat de asemenea uciderea gărzii sale de corp și rănirea altor 12 persoane.

Autoritățile rebelilor și Moscova suspectează Kievul că ar fi provocat explozia în timp ce Ucraina a atribuit acest asasinat luptelor interne din mișcarea rebelă, „susținute și finanțate” de Moscova, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe. 

Moscova a numit acest asasinat "provocare", declarând că va duce la creșterea tensiunilor în regiune.

Conflictul dintre separatiștii pro-ruși și armata ucraineană s-a soldat cu peste 10.000 de morți de la izbucnirea sa, în 2014.Kievul și occidentalii acuză Rusia de sprijinirea militară a separatiștilor din estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte vehement.

În noiembrie 2014, la câteva luni după ce teritoriile controlate de rebeli din estul Ucrainei și-au autoproclamat independența, Alexander Zaharcenko a fost ales președinte al așa-numitei Republici Populare Donețk (DNR) cu peste 81% din voturi.

În afară de Alexandr Zaharcenko, numeroși lideri de război separatiști au fost uciși în asasinate în ultimii ani. Autoritățile separatiste au acuzat de fiecare dată serviciile speciale ucrainene, notează TVR Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău