Ucraina vrea să-și consolideze poziția militară înainte de reluarea negocierilor cu Rusia (oficial)

  • 04 Iunie 2022 14:35
Ucraina vrea să-și consolideze poziția militară înainte de reluarea negocierilor cu Rusia (oficial)

Ucraina dorește să-și consolideze pozițiile pe teren cu ajutorul livrărilor de arme din Occident înainte de a relua negocierile de pace cu Rusia, a anunțat negociatorul ucrainean David Arahamia, citat sâmbătă de Reuters, transmite Agerpres.

"Forțele noastre armate sunt pregătite să folosească (noile arme)... și apoi cred că putem începe o nouă rundă de negocieri de pe o poziție întărită", a declarat Arahamia vineri, la postul național de televiziune.

Totodată, potrivit dpa, care citează armata ucraineană, Rusia continuă asediul orașului Severodonețk din estul Ucrainei, trimițând noi trupe de rezerviști.

Trupele ruse au atacat o suburbie a orașului și regiunea Bahmut, la sud de Severodonețk. Zona din jurul orașului Severodonețk este dens populată, nu mai puțin de 380.000 oameni locuiau aici înainte de începutul războiului. Este ultima zonă din regiunea Lugansk aflată încă sub controlul Ucrainei, notează dpa.

La rândul său, Ministerul Apărării rus a susținut sâmbătă că a doborât lângă portul Odesa, de la Marea Neagră, un avion de tip cargo al armatei ucrainene care transporta arme și muniții.

Ministerul citat a mai afirmat că rachete ruse au lovit un centru de pregătire al forțelor de artilerie în regiunea ucraineană Sumî (nord-est), unde instructori străini antrenau militari ucraineni în folosirea obuzelor de fabricație americană. O altă lovitură a distrus un bastion al "mercenarilor străini" în regiunea Odesa, potrivit ministerului rus. Reuters menționează că nu a putut verifica din surse independente afirmațiile făcute de instituția rusă.

"Rachete de înaltă precizie lansate pe calea aerului au lovit centrul de antrenament pentru artilerie al forțelor armate ale Ucrainei în apropiere de satul Stețkovka, regiunea Sumî. În acest centru, instructori străini au realizat un antrenament pentru personalul militar ucrainean în operararea și controlul focului obuzelor M777 de 155 milimetri", a declarat sâmbătă dimineața purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konașenkov, citat de EFE.

Totodată, milițiile separatiste proruse din Donețk, în estul Ucrainei, au susținut sâmbătă că au făcut progrese în orașul Sloviansk, care este - alături de Kramatorsk - unul dintre principalele obiective ale forțelor armate ruse care încearcă să ocupe regiunea, transmite EFE.

Potrivit milițiilor proruse, până la 4 iunie, trupele separatiste au obținut controlul total asupra a 226 de localități din regiunea Donețk cu ajutorul forțelor armate ruse.

În fine, Xinhua citează sâmbătă o declarație difuzată vineri de serviciul de presă al guvernului de la Kiev în care premierul Denis Șmîhal afirmă că Ucraina a început primul stadiu al reconstrucției postconflict.

În primul stadiu al reconstrucției, autoritățile ucrainene vor evalua pagubele provocate de conflict, vor pregăti documentația tehnică pentru proiectele de reconstrucție și vor repara instalațiile critice.

"Sarcina guvernului este să refacă până în toamnă cea mai mare parte a instalațiilor critice care au fost afectate", a declarat Șmîhal la o reuniune a cabinetului.

Totodată, Ukravtodor, agenția guvernamentală responsabilă de sistemul național de drumuri din Ucraina, a anunțat că în timpul conflictului declanșat de Rusia la 24 februarie 300 de poduri și circa 24.000 de kilometri de drumuri au fost distruse în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău